2024.07.22.

Esélye sem volt a kamion-Eb mezőnyének Kiss Norberttel szemben

Fotó: Márti Bóta Photography / Kiss Norbi Média

Folytatta domináns szezonját a kamion Európa-bajnokság belgiumi fordulójának vasárnapi napján, és mindkét futamot megnyerte Kiss Norbert. Elsöprő teljesítményével az ötödik bajnoki cím kapujába került.

Mint arról a Braking News Motorsport beszámolt, fordulatokban gazdag volt a kamion Európa-bajnokság szombati napja a belgiumi Zolderben. Kiss Norbertnek az első futamot műszaki hiba miatt kellett az élről feladnia, míg a második versenyen a mezőny végéről indulva – parádés felzárkózásának köszönhetően – felzárkózott a vezető helyig, de a piros zászló miatt hivatalosan másodiknak rangsorolták. Csakhogy később Antonio Albacetét két kihágás miatt is elmeszelték, a leintés után kiszabott büntetések révén a 38 éves versenyző ölébe hullott az első hely.

Egy kiesés és három futamgyőzelem a zolderi mérleg

Szombati utólagos győzelme után Kiss Norbert jó szokásához híven pole-pozícióval kezdte a napot, vasárnap délelőtt Sascha Lenz és Jochen Hahn kettősét előzte meg. Simán megőrizte a pozícióját a piros lámpák kialvása után is, majd folyamatosan növelte az előnyét, ami az első két kört követően már két másodpercnél is több volt. Kiss végül 6 másodperces fórral húzta be a hétvége harmadik futamát, ami az elsőhöz hasonlóan piros zászló megszakítással ért véget. A kilencedik körben ugyanis lángra kapott Luis Recuenco kamionja, de a spanyol versenyző épségben ki tudott kászálódni az Ivecóból. A Révész Racing pilótája mögött ugyanúgy változatlan maradt a sorrend Lenz és a hatszoros Eb-győztes Hahn között.

A vasárnap délutáni, fordított rajtrácsos futamot a nyolcadik pozícióból várhatta a négyszeres kontinensbajnok magyar, aki már a rajt utáni pillanatokban agilis felzárkózásba kezdett, rögtön maga mögé utasítva Hahnt és Antonio Albacetét. A 12 körös táv felére a vezetést is átvette, igaz, ebben közrejátszott, hogy a hetedik kör elején Steffen Faas kamionja az élen haladva mondta fel a szolgálatot. Az idén 17. alkalommal győzedelmeskedő Kiss mellé Hahn, illetve José Eduardo Rodrigues állhatott fel a dobogó második, illetve harmadik fokára.

16., illetve 17. alkalommal is a dobogó tetején ünnepelhetett Kiss Norbert a 2023-as szezonban. | Fotó: Márti Bóta Photography / Kiss Norbi Média

Fél keze már az ötödik trófeán

Még két hétvége vár a kamion-Eb mezőnyére 2023-ban, a sorozat két hét múlva Le Mans-ban folytatódik. Kiss Norbertet pedig akár bajnokká is koronázhatják a következő hétvégén: az ötödik Eb-cím bebiztosításához nem kell mást tennie, minthogy a most 70 pontos előnyéből 60 egységnyit megőrizzen a jaramai szezonzáró előtt. Kiss jelenleg 306 ponttal áll a bajnokság élén, őt a 236 egységgel rendelkező Hahn követi, míg a német mögött további 27 ponttal elmaradva Lenz a harmadik.

A harmadik futam végeredménye:

  1. Kiss Norbert (magyar, MAN) 9 kör
  2. Sascha Lenz (német, MAN) +6,032 másodperc hátrány
  3. Jochen Hahn (német, Iveco) +6,632 mp. h.
  4. Antonio Albacete (spanyol, MAN) +9,622 mp. h.
  5. Jamie Anderson (brit, MAN) +16,681 mp. h.

A negyedik futam végeredménye:

  1. Kiss Norbert (magyar, MAN) 12 kör
  2. Jochen Hahn (német, MAN) +2,133 mp. h.
  3. José Eduardo Rodrigues (portugál, MAN) +6,068 mp. h.
  4. Jamie Anderson (brit, MAN) +6,386 mp. h.
  5. Antonio Albacete (spanyol, MAN) +7,203 mp. h.