2024.07.25.

Így kell bemutatkozni: mindenkit megvert első TCR-futamán Michelisz felfedezettje

Fotó: Petr Frýba / TCR Eastern Europe

Már az időmérő edzésen óriási meglepetést okozott a M1RA színeiben versenyző Bucsi Attila a kelet-európai TCR-sorozat brnói szezonzáróján, amikor megverte az idei bajnokot, akit aztán első futamán is legyőzött – méghozzá a győzelemért.

Fiatal kora ellenére már évek óta Michelisz Norbert mentoráltjaként tartják számon Bucsi Attilát, aki a 2019-es világkupagyőztes még 2020 elején karolt fel, ennek révén pedig azóta is az egykoron általa alapított M1RA színeiben versenyez. Tavaly egy az egyben letarolta a Swift Cup Europe-ot, így jöhetett a következő lépcsőfok: mivel azonban a 16. életévét csak idén augusztusban töltötte be, mostanáig kellett várnia arra, hogy kiválthassa a nemzetközi versenyzői licenszét.

Ezt követően az első adandó alkalommal bedobta fiatal tehetségét a mély vízbe a M1RA, így a hétvégén Bucsi a kelet-európai TCR-bajnokság mezőnyében mutatkozhatott be. A csehországi szezonzárón megejtett debütálása ennél jobban aligha alakulhatott volna: a szabadedzésen aratott fölényes elsősége után már a pénteki időmérő edzésen megverte a sorozat idei bajnokát, a korábban a túraautó-világkupában (WTCR) futamgyőzelemig jutó Mat’o Homolát. Bár kettejüket csupán 87 ezredmásodperc választotta el, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szlovákéval ellentétben Bucsi Hyundaiját – beugró induló lévén – plusz 20 kilóval pakolták meg.

Homola a díjátadón nem is kímélte Bucsit, aki első futama megtapasztalhatta a pezsgőzés élményét. | Fotó: Petr Frýba / TCR Eastern Europe

A szombati verseny rajtjánál az első körökben nem jött ki a lépés Bucsinak, ami miatt a negyedik pozícióig csúszott vissza, utána viszont folyamatos felzárkózásba kezdett. A hatodik körre pedig nemcsak utolérte, hanem vissza is előzte Homolát, és miután onnantól fogva hibátlan versenyzést mutatott be, a szlovák nem talált rajta fogást. A 11 körös futam leintéséig végül közel 4,3 másodperces fórt épített ki Bucsi, aki futamgyőzelemmel fejezte be első TCR-viadalát. Homolát intette le másodikként a kockás zászló, míg a dobogó legalsó fokára az audis Bartosz Groszek állhatott fel.

„Éreztem egész végig, hogy sokkal jobb a tempóm, főleg a verseny második felében, mint Mat’óé, úgyhogy nem akartam semmit elhamarkodni” – nyilatkozta a nap végén Bucsi a M1RA Facebook-oldalára feltöltött értékelővideóban. „Tudtam, hogy be kell osztani a gumikat, be kell osztani az autót, hosszú a verseny, és akkor minden rendben lesz.”

Vasárnap a fordított rajtrács szabályainak megfelelően állhatott fel a brnói rajtrácsra a kelet-európai TCR-széria mezőnye, így az élről Petr Fulín Jr. indulhatott. Csakúgy, mint az előző nap, a pole-pozíciós nem tudta megőrizni a vezetést a piros lámpák kialvása után, majd a győzelem sorsa már a második körben eldőlt, miután a bajnoki összetett ezüstérmese, René Kircher megelőzte Žarko Knegót, átvéve tőle a vezetést, míg később Adam Kout is fogott egy pozíciót vele szemben.

Bucsi a kilencedik helyről vághatott neki a 11 körös távnak, aminek végén a hatodik helyen ért célba a M1RA i30-asával. Az elején ugyan még pozíciót veszített, a verseny második felében több ellenfelét, köztük Homolát is maga mögé utasította, majd Groszek mellett az utolsó körben talált utat.