2023.11.30.

Lehetetlen helyzetből is nyert Kiss Norbert

Fotó: Márti Bóta Photography / Kiss Norbi Média

Felemásan indult Kiss Norbert hétvégéje a kamion Európa-bajnokság belgiumi hétvégéjén, de a műszaki hiba, a mezőny végéről történő felzárkózás, valamint a piros zászló ellenére is a dobogó legtetején zárt szombaton.

Szinte a megszokott koreográfia szerint indult a kamion Európa-bajnokság belgiumi hétvégéje is, ugyanis Kiss Norbert a(z újbóli) szombat délelőtti elsőségével megőrizte idén eddig makulátlan időmérős mérlegét. A Révész Racing versenyzője több mint fél másodpercet vert az őt üldöző Jochen Hahnra, a harmadik helyre pedig Sascha Lenz kvalifikált.

Az ötödik kontinensbajnoki címe felé menetelő versenyzőt ellenfelei a rajt után sem tudták megfogni, a technika ördöge azonban kibabrált vele: a harmadik körben vezető helyről kellett kiállnia, miután az MAN-jében a turbófeltöltő felmondta a szolgálatot. Kiss balszerencséjéből Hahn profitált a legtöbbet, aki simán győzött Lenz, illetve José Eduardo Rodrigues előtt.

Nem a tervek szerint indult Kiss Norbert hétvégéje. | Fotó: Márti Bóta Photography / Kiss Norbi Média

„Folyamatosan építettem az előnyt, amikor elment a turbónyomás. Arra gondoltam, hogy bejövök a boxutcába, de a kijárat előtt megindult újra az autó, visszatért az ereje. A célegyenesben viszont füstölni kezdett, így kiálltam. Sajnos nem volt szerencsénk, ez a győzelem elúszott” – nyugtázta az Eb-éllovas Kiss a kiesése után.

Kiss kamionját a Révész Racing megjavították a fordított rajtrácsos, második futamra, de annak csak a mezőny végéről vághatott neki a szombathelyi versenyző. A felzárkózás viszont nem okozott neki különösebb gondot, amit jól mutat, hogy a 13. rajtkockából startolva a második körben már a negyedik helyen autózott. Miután a többieken áthámozta magát, körönként két másodperccel gyorsabb tempót diktált, mint a versenyben sokáig toronymagasan vezető Antonio Albacete.

A kilencedik körben Kiss át is vette az első helyet a márkatársától, csakhogy ezzel párhuzamosan piros zászlóval szakították meg a versenyt Steffen Faas balesete miatt. Mivel a szabályok szerint ilyenkor az előző kör sorrendje a mérvadó, Albacetét hirdették ki győztesnek, de később kiderült, hogy vizsgálják a spanyolt.

Itt még azt hitte a négyszeres Európa-bajnok, hogy egy második hely lesz a legtöbb, amit magával vihet a szombati nap után. | Fotó: Márti Bóta Photography / Kiss Norbi Média

Órákkal a díjátadó után két, egyenként öt-öt másodperces időbüntetéssel vették el Albacetétől az első helyet, mert egyrészt helytelenül foglalta el a rajtpozícióját, majd pályaelhagyással szerzett előnyt, így a győzelem Kiss Norbert ölébe hullott, és már az a „kisebb csalódottság” sem kísérti őt, amiről még közvetlenül a leintés után beszélt. Mögöttük André Kursim végzett a harmadik helyen.

Idei tizenötödik sikerével a zolderi hétvége folytatását 60 pontos előny birtokában várja: a bajnokság élén 275 ponttal áll, míg a hatszoros Eb-győztes Hahn 215 egységgel követi őt. Vasárnap újabb időmérő edzés és további két verseny vár még a mezőnyre.

Az első futam végeredménye:

  1. Jochen Hahn (német, Iveco) 12 kör
  2. Sascha Lenz (német, MAN) +1,266 másodperc hátrány
  3. José Eduardo Rodrigues (portugál, MAN) +6,311 mp. h.
  4. Stephanie Halm (német, Iveco) +8,395 mp. h.
  5. Antonio Albacete (spanyol, MAN) +9,970 mp. hátrány

A második futam végeredménye:

  1. Kiss Norbert (magyar, MAN) 8 kör
  2. Antonio Albacete (spanyol, MAN) +9,995 mp. h.
  3. André Kursim (német, Iveco) +11,928 mp. h.
  4. Jochen Hahn (német, MAN) +12,294 mp. h.
  5. José Eduardo Rodrigues (portugál, MAN) +13,260 mp. h.