2024.07.22.

TCR World Tour: Már az első kanyarban kiütötték Micheliszt

Fotó: WSC Group

Mindössze egyetlen kanyarig tartott Michelisz Norbert számára a TCR-világsorozat vasárnapi napja a Hungaroringen. Thed Björk nyerte a második futamot, miközben a magyar pilóta hátránnyal távozik a hazai hétvégéjéről.

Amíg a szombati első versenyen – korábbi célkitűzésének eleget téve – értékes pontokat mentett a hatodik helyével Michelisz Norbert, a második futam a legrosszabbul indult számára. Már az első kanyarban kiütötték a BRC magyar versenyzőjét: Santiago Urrutia forgatta meg a fordított rajtrácsos pole-ból, de rosszul startoló Dušan Borkovićot, a keresztbe álló Hyundai elől pedig hiába menekült Michelisz, őt is magukkal rántották.

https://youtu.be/LdWcbidJONc

Ezután Michelisz kapott még egy ütést oldalról, de a biztonsági autót nem miatta kellett pályára küldeni, hátrébb ugyanis az őt eltaláló Viktor Davidovski és Losonczy Levente ütközött egymással. A Comtoyou Racing színeiben versenyző macedón Audija összevissza törve maradt a pálya közepén, de az Aggressive Team Italiát a TCR Európa-kupában képviselő fiatal magyar számára is véget ért a verseny.

Egészen az ötödik kör elejéig pályán maradt a biztonsági autót, amit követően Thed Björk vezetésével folytatódott a verseny. Őrizte a pozícióját a 2017-es világbajnok svéd, mögötte azonban gyorsan változott a sorrend, részben annak is köszönhetően, hogy Urrutiát áthajtásos büntetéssel sújtották a rajtnál okozott felfordulás miatt.

A második futam itt nézhető vissza.

A svéd versenyző viszont már nem engedte ki a kezéből a vezetést, amivel megszerezte első győzelmét az új bajnokságban. Björköt a 12. helyről felzárkózó Rob Huff kísérte célba, az agilisan felzárkózó angol mögött pedig a Comtoyou Racing másik versenyzője, Frédéric Vervisch állhatott fel a dobogó legalsó fokára, miután az utolsó kanyarokban is sikeresen visszaverte Mikel Azcona, aki így negyedikként ért célba.

Hátránnyal fordul Michelisz a dél-amerikai folytatásra

A másik BRC-Hyundaijal Michelisz három kör hátrányban fejezte be a futamot, amivel már a bajnokságban is hátrányba került Yann Ehrlacher-val szemben. A Lynk & Có-s francia ugyanis a hatodik helyével 16 pontos fórra tett szert, míg őket a 27 pontos lemaradásban lévő Azcona követi a harmadik helyen.

A második futam végeredménye (15 kör):

 1. Thed Björk (svéd, Lynk & Co) 31:58.820
 2. Rob Huff (brit, Audi) +1,536 másodperc hátrány
 3. Frédéric Vervisch (belga, Audi) +7,683 mp. h.
 4. Mikel Azcona (spanyol, Hyundai) +7,959 mp. h.
 5. Néstor Girolami (argentin, Honda) +8,560 mp. h.
 6. Yann Ehrlacher (francia, Lynk & Co) +8,768 mp. h.
 7. Kobe Pauwels (belga, Audi) +13,521 mp. h.
 8. Ma Csing-hua (kínai, Lynk & Co) +17,790 mp. h.
 9. Tom Coronel (holland, Audi) +18,599 mp. h.
 10. Ruben Volt (észt, Honda) +18,965 mp. h.

A világsorozat-pontverseny állása (8 futam után):

 1. Yann Ehrlacher (francia, Lynk & Co) 195 pont
 2. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 179 pont (16 pont hátrány)
 3. Mikel Azcona (spanyol, Hyundai) 168 pont (27 p. h.)
 4. Rob Huff (brit, Audi) 161 pont (34 p. h.)
 5. Néstor Girolami (argentin, Honda) 150 pont (45 p. h.)

A hungaroringi hétvége után hosszú nyári szünetre vonul a TCR World Tour, egyúttal Európából is távozik a mezőny. Legközelebb a dél-amerikai TCR-sorozatba olvad bele a bajnokság, mely legközelebb augusztus 18-a és 20-a között, Uruguayban fog versenyezni.