2024.04.18.

Verstappen Kanadában sem kegyelmezett, kiegyenlített Sennával

Fotó: Rudy Carezzevoli / Getty Images / Red Bull Content Pool

A kétszeres világbajnok Max Verstappen simán nyert a Forma-1-es Kanadai Nagydíjon, újabb sikerével pedig Ayrton Sennát is beérte az örökranglistán. A Red Bull 100. győzelmét szerző holland mögött másik két világbajnok, Fernando Alonso és Lewis Hamilton végzett a dobogón.

A rajtnál Verstappen magabiztosan megtartotta a vezető pozíciót, miközben mögötte Hamilton megelőzte lerajtolta Alonsót. Az első kör végén így Verstappen, Hamilton, Alonso sorrendben haladt az első hármas, ami akkor sem változott, amikor a 12. körben George Russell a betonfalnak ütközött a Mercedesszel, és ezért pályára küldték a biztonsági autót. Ekkor a mezőny nagy része, így az első három pozíciót elfoglaló versenyző is a boxba hajtott kerékcserére, majd a száguldás a 17. körtől kezdve folytatódhatott.

A 23. körben Alonso támadási közelségbe került Hamiltonhoz és meg is előzte a hétszeres világbajnokot, miközben a leggyorsabb kör is a spanyol versenyzőé volt, így némileg ellépett Hamiltontól. Féltávnál Verstappen előnye az élen 5,3 másodperc volt a második Alonsóval szemben, de a címvédő már körökkel korábban arra panaszkodott a csapatrádión, hogy a gumijai jelentős mértékben kopnak, ezért időt veszít. A Red Bull ugyanakkor nem hívta ki a bokszba Verstappent, hanem arra buzdította, hogy „lehajtott fejjel” hajtson tovább.

A 41. körben Hamilton letudta a második kerékcseréjét, amely után Alonso is a bokszba hajtott, és a második, valamint a harmadik helyen ezt követően nem változott az állás. Verstappen is friss abroncsokat kapott és gond nélkül állt vissza az élre. A hajrában már nem történt változás, Verstappen nagyon simán győzött és megállíthatatlanul halad a címvédés, valamint a harmadik vb-címe felé.

A 25 éves holland pilóta ezzel együtt idei hatodik és pályafutása 41. futamgyőzelmét szerezte – amivel az örökrangsorban utolérte Ayrton Sennát –, míg a Red Bull 100. F1-es sikerét könyvelhette el. Verstappen 69 pontos előnnyel áll a vb-pontverseny élé, a világbajnokság pedig két hét múlva Ausztriában folytatódik.

A Kanadai Nagydíj végeredménye:

Forrás: MTI