2024.05.19.

TCR World Tour: Elfogyott Michelisz előnye, pontegyenlőség a bajnokság élén

Fotó: Papp Csaba / Braking News Motorsport

Yann Ehrlacher rajt-cél győzelmét hozta a TCR-világsorozat első futama a Hungaroringen. Szombati sikereivel a Cyan Racing francia versenyzője kiegyenlített Michelisz Norberttel a pontversenyben – a magyar a hatodik helyen ért célba.

Köszönhetően annak, hogy az órákkal korábban megrendezett kvalifikáción idei második rajtelsőségét is megszerezte, Yann Ehrlacher várhatta az élről a piros lámpák kialvását a szombat délutáni első futamon. A Cyan Racing színeiben versenyző kétszeres világkupagyőztes gond a rajtnál megőrizte vezető pozícióját, bár a mellőle induló Néstor Girolami kívülről támadta őt.

Az argentin támadási kísérlete azonban annyira nem bizonyult sikeresnek, hogy azzal magát hozta nehéz helyzetbe, ugyanis Ma Csing-hua megelőzte. Nem indult jól a verseny Michelisz Norbert számára, aki ugyan az ötödik pozícióból indulhatott, az első kanyarok után már csak a hetedik helyen autózott. A magyar versenyzőt az Audival kiválóan rajtoló, ezzel három pozíciót javító Frédéric Vervisch, valamint Santiago Urrutia is lerajtolta őt – igaz, kisvártatva a Lynk & Có-s uruguayit sikeresen visszaelőzte.

Ehrlacher elkezdett meglépni az élen, ugyanakkor Girolami nem hagyta annyiban, és a második kör végén egy bevállalós manőverrel előzte vissza Mát a 13-as kanyarban. Gyorsan le is csapott a lepattanóra Azcona, aki így felzárkózott harmadiknak.

Az első futam itt nézhető vissza.

A folytatásban viszont leginkább a mezőny második felében jellemezték késhegyre menő csaták a 13 körös versenyt. Ennek első elszenvedő alanya Viktor Andersson volt, aki a legjobb Európa-kupás indulóként vágott neki a szombati futamnak, ám a második körben a falban kötött ki, miután összeakadt Dušan Borkovićcsal. A baleset miatt nem volt szükség biztonsági autóra, de még sárga zászlóra sem, mivel a svéd sikeresen visszaevickélt a bokszba az MA:GP Lynk & Có-jával, ott azonban befejezte a versenyt. A verseny utolsó köreiben ugyanígy a „daráló” áldozatává vált Ruben Volt is, aki egészen a 11. körig volt versenyben, utána kiállt az ALM Motorsport Hondájával.

179-179 – egyenlő az állás Ehrlacher és Michelisz között

Az élmezőnyben viszont már nem változott a sorrend a kockás zászlóig, így Ehrlacher rajt-cél győzelmet aratott a Hungaroringen. Girolami bő két másodperces lemaradással ért célba másodikként, megelőzve Azconát, Mát és Vervischt. Michelisz sem tudott előrébb törni, így őt a hatodik helyen, míg a mezőny másik magyar érdekeltségét, az Aggressive Team Italia színeiben versenyző Losonczy Leventét tizennyolcadikként intették le.

Győzelmével Ehrlacher kiegyenlített a bajnokságban, így a francia és Michelisz is 179-179 ponttal várja a folytatást, amire vasárnap 12:05-kor kerül sor. A második futamot a TCR hivatalos felületein, köztük annak YouTube-csatornáján közvetítik élőben.

Az első futam végeredménye (13 kör után):

 1. Yann Ehrlacher (francia, Lynk & Co) 25:05.437
 2. Néstor Girolami (argentin, Honda) +2,100 másodperc hátrány
 3. Mikel Azcona (spanyol, Hyundai) +2,657 mp. h.
 4. Ma Csing-hua (kínai, Lynk & Co) +5,912 mp. h.
 5. Frédéric Vervisch (belga, Audi) +10,172 mp. h.
 6. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) +10,779 mp. h.
 7. Santiago Urrutia (argentin, Lynk & Co) +12,432 mp. h.
 8. Thed Björk (svéd, Lynk & Co) +13,208 mp. h.
 9. Rob Huff (brit, Audi) +14,113 mp. h.
 10. Kobe Pauwels (belga, Audi) +21,714 mp. h.

A világsorozat-pontverseny állása (7 futam után):

 1. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 179 pont
 2. Yann Ehrlacher (francia, Lynk & Co) 179 pont (0 pont hátrány)
 3. Mikel Azcona (spanyol, Hyundai) 148 pont (31 p. h.)
 4. Rob Huff (brit, Audi) 136 pont (43 p. h.)
 5. Néstor Girolami (argentin, Honda) 132 pont (47 p. h.)

1 thought on “TCR World Tour: Elfogyott Michelisz előnye, pontegyenlőség a bajnokság élén

Comments are closed.