2024.07.25.

TCR World Tour: „Egy tökéletes körrel sem lett volna esélyünk” – Michelisz így is dobogóra állna a Hungaroringen

Fotó: Papp Csaba / Braking News Motorsport

A harmadik sorból rajtolhat hazai pályán Michelisz Norbert a TCR World Tour magyarországi futamain. A Hyundai világkupagyőztes versenyzője elsősorban az erős pontszerzésre hajt, de szurkolóit egy dobogóval is megörvendeztetné.

Mindössze alig néhány nap telt el az olaszországi győzelme óta, Michelisz Norbert már hazai közönsége előtt gurulhatott pályára, a TCR-világsorozat idei negyedik állomását ugyanis a Hungaroringen rendezik ezen a hétvégén.

A hivatalos program a pénteki szabadedzésekkel vette kezdetét, melyeken már Lynk & Co-dominancia körvonalozódott, miután az első gyakorlást Yann Ehrlacher zárta az élen, míg vizes pályán, a második edzésen Ma Csing-hua bizonyult a leggyorsabbnak. Eközben a Hyundaiokban inkább a plusz 40 kiló érződött a kezdeti visszafogottság mellett, így Michelisz mérlege egy ötödik és egy hetedik hely.

A hétvégén a Lynk & Có-k muzsikálnak a legjobban. (Fotó: Papp Csaba / Braking News Motorsport)

Szombaton viszont már nyoma nem volt az esőnek, ennek ellenére az erőviszonyok többnyire változatlanok maradtak. A Q1-ben Néstor Girolami volt a legjobb az ALM Motorsport Hondájával, megelőzve Ehrlacher-t, Mát, valamint Santiago Urrutiát. Michelisz és csapattársa, Mikel Azcona az ötödik-hatodik helyen jutott tovább a Q2-be a BRC két Elantrájával.

Az állandó TCR World Tour-szereplők között nem akadt kieső az első 20 perc után, viszont nem jött össze a továbbjutás Losonczy Leventének, a mezőny másik magyar érdekeltségének, aki a 18. helyen búcsúzott az Aggressive Team Italia Hyundaijával.

A Q2-ben Ehrlacher első köre is elegendő lett volna a pole-hoz, az utolsó percekben viszont tovább javult a kétszeres WTCR-bajnok francia, aki végül 1:52.219-cel biztosította be az idei második rajtelsőségét. A Lynk & Có-s – aki a belgiumi időmérőt is megnyerte – mögött Girolami lett a második, szűk másfél tizedmásodperces lemaradással, ellenben a harmadik helyezett Ma hátránya több mint fél másodpercre rúgott.

Michelisz dobogóval, de minimum erős pontszerzésekkel örvendeztetné meg a hazai közönséget. (Fotó: Papp Csaba / Braking News Motorsport)

A kínai pilóta mellé még Azcona ért oda a második sorba, míg Michelisz az ötödik helyre kvalifikált az első futamra. A magyar versenyző a pole-időtől 1,2 másodperccel maradt el, míg a házon belüli csatában három tizeddel kapott ki spanyol kollégájától. „Ez volt a maximum, túlságosan messze volt az eleje, a körülményeket figyelembe véve ez egy jó időmérő edzés volt” – nyilatkozta az időmérő után a 2019-es világkupagyőztes.

Próbáltam biztosra menni ma, de sajnos nem lett volna esélyünk, még egy tökéletes körrel sem.

Arra is kitért a 38 éves versenyző, hogy a minimális időkülönbségek miatt nehéz lett volna a fordított rajtrácsos rajtelsőségre bazírozni, az idei évtől ugyanis a versenyzők már a várható köridőről sem kapnak információt menet közben. Ami a vasárnapi célkitűzéseket illeti, Michelisz szeretne mindkét futamon – erős pontszerzéssel – célba érni, de „nyilván a hazai közönség miatt jó lenne dobogóra állni”.

Hátrébb több pályaelhagyás miatti körelvétel is megbolygatta a sorrendet, így a tizedik pozícióba Dušan Borković került, aki a második, fordított rajtrácsos versenyt kezdheti az élről a Target Competition Hyundaijával.

A program az első futammal folytatódik, amit szombaton 17:05-től rendeznek meg. Ezt, illetve a vasárnap 12:05-kor rajtoló, fordított rajtrácsos második futamot a TCR hivatalos platformjain, köztük annak hivatalos YouTube-csatornáján lehet élőben követni.

Az időmérő edzés végeredménye:

 1. Yann Ehrlacher (francia, Lynk & Co) 1:52.219
 2. Néstor Girolami (argentin, Honda) 1:52.362 (+0,143 mp. hátrány)
 3. Ma Csing-hua (kínai, Lynk & Co) 1:52.761 (+0,542 mp. h.)
 4. Mikel Azcona (spanyol, Hyundai) 1:53.126 (+0,907 mp. h.)
 5. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 1:53.427 (+1,208 mp. h.)
 6. Santiago Urrutia (uruguayi, Lynk & Co) 1:53.680 (+1,461 mp. h.)
 7. Viktor Andersson (svéd, Lynk & Co) 1:53.748 (+1,529 mp. h.)
 8. Frédéric Vervisch (belga, Audi) 1:53.775 (+1,556 mp. h.)
 9. Thed Björk (svéd, Lynk & Co) 1:54.106 (+1,887 mp. h.)
 10. Dušan Borković (szerb, Hyundai) 1:54.153 (+1,934 mp. h.)

A világsorozat-pontverseny állása:

 1. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 163 pont
 2. Yann Ehrlacher (francia, Lynk & Co) 149 pont
 3. Rob Huff (brit, Audi) 126 pont

1 thought on “TCR World Tour: „Egy tökéletes körrel sem lett volna esélyünk” – Michelisz így is dobogóra állna a Hungaroringen

Comments are closed.