2024.05.19.

Győzelem a hazai hétvége előtt – Michelisz elhúzott a TCR World Tourban

Fotó: WSC Group

Jobban nem is hangolódhatott volna a TCR Világsorozat közelgő magyarországi fordulójára Michelisz Norbert: az olaszországi Vallelungában aratott, idei második győzelmével megerősítette vezető pozícióját a bajnokság élén.

Miközben a kamion Európa-bajnokság (ETRC) szlovákiai hétvégéjén Kiss Norbert brillírozott, a TCR Világsorozat idei második, olaszországi hétvégéjén Michelisz Norbert 25 pontra növelte az előnyét a bajnoki pontversenyben.

Ebben az is közrejátszott, hogy a BRC és a Hyundai magyar versenyzője úgy zárta a szezon eddigi legerősebb hétvégéjét Vallelungában, hogy az idényt győzelemmel kezdte Portugáliában, majd dobogóval folytatta a belgiumi Spa-Francorchamps-ban. Ezek után szombaton 15 ezredmásodperccel verte meg az időmérő edzésen csapattársát, Mikel Azconát, ami a nyitóhétvége után újabb rajtelsőséget ért a számára.

Nem változott a kvalifikáción kialakult sorrend a két hyundaios között az első versenyen sem, ám ez korántsem jelentette azt, hogy ne küzdöttek volna egymással a győzelemért. Sőt, már a rajt után fej-fej mellett versenyzett Michelisz és Azcona, ebből viszont a 2019-es világkupa-győztes került ki győztesként. A folytatásban sem szakadt le róla a spanyol, 5-7 tizedmásodpercen belül autózva végig nyomást helyezett rá, de nem sikerült megtörnie a magyart.

A 14 körös első futam így Michelisz idei második futamgyőzelmét hozta, Azcona második helyével pedig bebiztosította kettős sikerét a Hyundai. A két Elantra N-t jelentősebb, 3 másodperces lemaradással követte a harmadik helyen a Lynk & Có-s Thed Björk, míg az első öt helyezett sorrendjét Rob Huff és Yann Ehrlacher tette teljessé.

Az első futam végeredménye:

  1. Michelisz Norbert (magyar, BRC, Hyundai) 14 kör
  2. Mikel Azcona (spanyol, BRC, Hyundai) +0,564 mp. hátrány
  3. Thed Björk (svéd, Cyan Racing, Lynk & Co) +3,040 mp. h.
  4. Rob Huff (brit, Comtoyou Racing, Audi) +4,266 mp. h.
  5. Yann Ehrlacher (francia, Cyan Racing, Lynk & Co) +8,172 mp. h.
Fotó: WSC Group

Ma Csing-hua várhatta a pole-ból az órákkal később megrendezett, fordított rajtrácsos második futam rajtját, a kínai a rajt utáni métereken meg is tartotta a pozícióját. Ezzel párhuzamosan a mellőle induló Néstor Girolami kiugrott a rajtnál, így nemcsak visszaesett a baki miatt, de meg is büntették. A negyedik körben már az ötödik helyről startolt Rob Huff vezetett, majd a példáját Ehrlacher és John Filippi is követte volna.

A francia azonban összeakadt a kínaival, ami miatt a Lynk & Có-s kipördült, míg Filippi Santiago Urrutiával ütközött. A második baleset után Filippi a falban végezte, ami miatt pályára hajtott a biztonsági autó, mely csak a 6. kör végén hajtott ki a mezőny elől.

Az újraindítás után ugyanakkor semmi sem veszélyeztette a 2012-es túraautó-világbajnok első 2023-as elsőségét. Huff majdnem 5 másodperces fórt épített ki magának a 16 körös verseny leintéséig, a Comtoyou Racing Audija mögött Ehrlacher lett a második, a brit pilóta csapattársa, Frédéric Vervisch a harmadik. Micheliszt úgy intették le negyedikként, hogy a tizedik helyről indult – ismételten Azcona végzett mögötte, csakhogy közben kétszer is pozíciót cseréltek: a spanyol előbb megelőzte őt a biztonsági autós fázis, ám a végén visszaengedte őt maga elé.

A második futam végeredménye:

  1. Rob Huff (brit, Comtoyou Racing, Audi) 16 kör
  2. Yann Ehrlacher (francia, Cyan Racing, Lynk & Co) +4,687 mp. hátrány
  3. Frédéric Vervisch (belga, Comtoyou Racing, Audi) +5,098 mp. h.
  4. Michelisz Norbert (magyar, BRC, Hyundai) +6,404 mp. h.
  5. Mikel Azcona (spanyol, BRC, Hyundai) +6,770 mp. h.

Az első és a negyedik helyének köszönhetően hat verseny után Michelisz vezeti az összetettet. Őt 25 pontos hátrányban követi Ehrlacher, míg a harmadik pozícióba Huff zárkózott fel, az ő lemaradása 33 egységnyi. A vezető trió mögött a tavalyi bajnok Azcona áll, aki a 120 pontjával 39-cel számlál kevesebbet, mint Michelisz.

Jövő hétvégén ismét a TCR Európa-kupával bútorozik össze a TCR Világsorozat, a mezőny így a Hungaroringen folytatja az idei szezont. A magyarországi lesz egyben az év utolsó európai fordulója, utána Dél-Amerikában, Ausztráliában, majd pedig Makaóban lesz jelenése a kilenc fordulóból álló sorozatnak.

1 thought on “Győzelem a hazai hétvége előtt – Michelisz elhúzott a TCR World Tourban

Comments are closed.