2023.12.10.

Kamion-Eb: Három a magyar igazság, egy a ráadás – Kiss Norbert tökéletes hétvégéje

Fotó: Papp Csaba / Braking News Motorsport

Szuperlatívuszokban lehet beszélni Kiss Norbert szlovákiai hétvégéjéről, miután a kamion Európa-bajnokság (ETRC) idei második fordulójának vasárnapi napján is megsemmisítő vereséget mért a mezőnyre.

Ott folytatta Kiss Norbert vasárnap a Slovakiaringen, ahol a parádésan sikerült szombati nap végén abbahagyta: a Révész Racing versenyzője az első után a délelőtti, második időmérő edzést is megnyerte. Ezzel Kiss az idei negyedik pole-pozícióját szerezte meg, megőrizve 100 százalékos mérlegét ebben a mutatóban.

Ezek után az élről várhatta a nap első, egyben a hétvége harmadik versenyét, annak viszont két nekifutásból vágott neki a mezőny. Az első rajtot követően ugyanis meglengették a piros zászlók, miután José Eduardo Rodrigues a kavicságyban ragadt az MAN-nel. A portugál versenyzőt kihúzták onnan, de a kényszerszünet után a második rajt sem bizonyult gördülékenyebbnek, mivel Stephanie Halmot lökték ki a versenyből. Ennek következtében a mezőny egyetlen női tagja számára – kitört bal első kerékkel – a sóderágyban ért véget a 8 körös viadal, de nem volt szükség újabb megszakításra.

Ugyanakkor Kiss Norbert lendületét a két állórajt-procedúra sem törte meg, sem pedig az, hogy az ötödik körben John Newell is balesetbe keveredett; az első pillanattól magabiztosan vezetve újabb rajt-cél győzelmet szerzett Szlovákiában. Közel 6 másodperccel előzte a befutónál Sascha Lenzet, míg harmadikként Antonio Albacetét intették le.

A harmadik futam végeredménye:

  1. Kiss Norbert (magyar, MAN) 8 kör
  2. Sascha Lenz (német, MAN) +5,898 mp. hátrány
  3. Antonio Albacete (spanyol, MAN) +6,277 mp. h.
  4. André Kursim (német, Iveco) +10,451 mp. h.
  5. Jochen Hahn (német, Iveco) +13,494 mp. h.
Fotó: Papp Csaba / Braking News Motorsport

Csakúgy, mint szombaton, a szabályok értelmében ezúttal is a nyolcadik pozícióból várhatta a fordított rajtrácsos küzdelmet a négyszeres Európa-bajnok magyar versenyző. Ezt szem előtt tartva a rajtnál még láthatóan óvatoskodva helyezkedett, utána viszont sorra vadászta le az ellenfeleit a tűzpiros MAN-nel. Az első kör végén már az ötödik helyen haladt, innentől pedig négy körre sem volt szükség ahhoz, hogy ismét átvegye a vezetést.

Az addig élen álló Luis Recuenco két körrel később a pályáról is leszaladt, ami miatt további pozíciókat veszített. Rövidesen a második hely sorsa is eldőlt, mivel a hatszoros kontinensbajnok Jochen Hahn könnyedén utasította maga mögé André Kursimot.

Hahn azonban a győzelemre már nem volt veszélyes, annyira nem, hogy Kiss be is osztotta az előnyét a leintésig. A leintésnél abból még 4,5 másodpercet őrzött meg, de ami ennél is fontosabb, hogy így lett igazán tökéletes a hétvége: két pole-pozíció és négy futamgyőzelem a mérleg! Ezzel a Révész Racing versenyzője az összetettben megszilárdította vezető helyét, 15 ponttal előzve Hahnt és 17-tel Albacetét, míg Lenz lemaradása 28 egységnyire hízott.

A negyedik futam végeredménye:

  1. Kiss Norbert (magyar, MAN) 8 kör
  2. Jochen Hahn (német, Iveco) +3,710 mp. hátrány
  3. André Kursim (német, Iveco) +4,461 mp. h.
  4. Antonio Albacete (spanyol, MAN) +6,166 mp. h.
  5. Stephanie Halm (német, Iveco) +9,589 mp. h.

Két hét múlva a lengyelországi Poznań ad otthont az idei kamion-Eb-szezon harmadik fordulójának.

1 thought on “Kamion-Eb: Három a magyar igazság, egy a ráadás – Kiss Norbert tökéletes hétvégéje

Comments are closed.