2024.05.19.

Kamion-Eb: Állva hagyta a mezőnyt Kiss Norbert a Slovakiaringen

Fotó: Papp Csaba / Braking News Motorsport

Fölényes győzelemmel indította a kamion Európa-bajnokság szlovákiai hétvégéjét Kiss Norbert, aki a vizes pályán aratott rajt-cél győzelme révén a bajnokságban is átvette a vezetést.

Fél órával csúszott a kamion Európa-bajnokság első szlovákiai futamának kezdete, miután nem sokkal a rajt előtt elkezdett szakadni az eső. A közép-európai idő szerint szombat délután rendezett viadalt Kiss Norbert kezdhette az élről, miután a délelőtti kvalifikáción 54 ezredmásodperccel legyőzte a hatszoros kontinensbajnok Jochen Hahnt. A Révész Racing MAN-jével annyira jól elkapta a rajtot, hogy két kör után már majdnem 7 másodperccel vezetett.

Kiss dolgát pedig csak megkönnyítette, hogy ezzel párhuzamosan az őt üldöző Hahn is hibázott, aki így – két pozíciót rontva – a negyedik helyre, Antonio Albacete és Sascha Lenz mögé csúszott vissza. Kiss-sel azonban a márkatársai sem tudták felvenni a versenyt, körről-körre magabiztosan növelte az előnyét. Albacete és Lenz kettőse egymással volt elfoglalva a második helyért folytatott csatába, amihez egy támadás erejéig Hahn is csatlakozott, Lenz azonban kivédte az előzési kísérletét.

Hátrébb Steffi Halm mutatott be látványos felzárkózást, aki az utolsó körökben José Eduardo Rodriguest és Jamie Andersont is megelőzte, utóbbit ráadásul a külső íven autózta körbe.

Fotó: Papp Csaba / Braking News Motorsport

Az utolsó körben Lenz mindent elkövetett annak érdekében, hogy Albacetét megelőzze, a spanyol azonban kitartott a második helyen a leintésig. Ekkorra Kiss Norbert rég meglátta a kockás zászlót: a 38 éves magyar pilóta rajt-cél sikerrel húzta be idei harmadik győzelmét, több mint 20 másodperces előnyt épített ki a 8 körös táv végére. Kiss újabb diadalának sok magyar szurkoló a helyszínen örülhetett, miután a Hungaroringen tervezett fordulót a pálya felújítása miatt törölték az idei naptárból.

Ennek köszönhetően az előző két évben címvédő négyszeres bajnok az összetettben is az élre állt. Mögötte azonban szoros az állás, ugyanis csak egy ponttal előzi Hahnt és kettővel Albacetét, de 12 pontos hátrányával Lenz is lőtávolságon belül van.

Folytatás 17 órától a második futammal, amit az M4 Sport online felületén, az m4sport.hu-n közvetítenek majd élőben. A szabályok értelmében Kiss a nyolcadik helyről vághat neki a fordított rajtrácsos megmérettetésnek.

Az első futam végeredménye:

  1. Kiss Norbert (magyar, MAN) 8 kör
  2. Antonio Albacete (spanyol, MAN) +20,250 mp. hátrány
  3. Sascha Lenz (német, MAN) +20,429 mp. h.
  4. Jochen Hahn (német, Iveco) +21,170 mp. h.
  5. Stephanie Halm (német, Iveco) +46,631 mp. h.

1 thought on “Kamion-Eb: Állva hagyta a mezőnyt Kiss Norbert a Slovakiaringen

Comments are closed.