2024.05.19.

A felújítás első áldozata: elmarad a kamion-Eb a Hungaroringen

Fotó: FIA ETRC Media

Áldozat nélkül nincs nyereség, és ahhoz áldozatokat kell hozni, hogy a Hungaroring megfeleljen a kor elvárásainak, ezzel együtt pedig Magyarország Forma-1-es jövője se kerüljön veszélybe. Végre megvalósul a hosszú évek óta várt felújítás, emiatt azonban ellehetetlenült a kamion Európa-bajnokság idei magyarországi hétvégéje.

Tavaly volt miért ünnepelni a Hungaroringen, ugyanis Kiss Norbert negyedik Európa-bajnoki címéig egy kalandos, tömegbalesettel is tarkított hazai hétvége is vezetett, mely érzelmekben sem volt szegény, tekintve, hogy a négyből három futamot is megnyert.

2023-ban viszont ezt nem fogja megismételni: a kamion Európa-bajnokság versenynaptárából ugyanis kimarad a magyarországi hétvége.

A bajnokság honlapján kedd reggel megjelent közlemény értelmében a Hungaroring lépett vissza a rendezéstől, más megoldás hiányában pedig üresen marad a június 3-4-i hétvége. Magyarázatul a mogyoródi aszfaltcsík múlt heti bejelentése szolgál, melynek értelmében nem halogatják tovább az évekkel ezelőtt belengetett felújítási munkálatokat, mégpedig a Forma-1-es Magyar Nagydíj miatt.

Jelenleg 2026-ig rendelkezik érvényes F1-es szerződéssel a Hungaroring, a 2032-ig történő hosszabbításnak feltétele viszont az, hogy sor kerüljön a pálya korszerűsítésére, és megvalósuljanak a tervezett fejlesztések. Amennyiben ezt sikerült nyélbe ütni, az új megállapodás tartalmazni fog egy ötéves opciót, azaz egészen 2037-ig biztosított lehet a Magyar Nagydíj helye a királykategória versenynaptárában.

A háttérmunkálatokkal, illetve a közműfejlesztéssel máris elkezdődött a rekonstrukció, ami Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár tájékoztatása szerint 2024 őszén léphet érdemi fázisba, ennek eredményeként a 2025-ös Magyar Nagydíjat „átmeneti állapotban” rendezhetik meg. A munkálatok várhatóan 2026-ig tartanak, de addigra látványos átalakuláson esik át a mogyoródi pálya, ami 1986 óta tölt be meghatározó szerepet.

Egy múlt heti sajtótájékoztatón látványterveken szemléltették, hogyan nézhet ki a Hungaroring a felújítást követően:

Ami pedig a kamion-Eb-t illeti, kilenc helyett nyolc fordulóból áll majd így az idei versenynaptár, és ugyan a Hungaroringet „elvesztettük”, az elmúlt évek hagyományát követve Szlovákiába is ellátogat az idén a mezőny. A diósförgepatonyi Slovakia Ringen a szezon második hétvégéjét tartják, amire június 10-11-én, három héttel a szezonnyitó után kerül majd sor.

2 thoughts on “A felújítás első áldozata: elmarad a kamion-Eb a Hungaroringen

Comments are closed.