2023.11.30.

Michelisz folytatja – kiderült, hol fog versenyezni az idén

Fotó: Hyundai Motorsport

2023-ban is szurkolhatnak a magyar rajongók Michelisz Norbertnek, miután kedden bejelentették, hogy a 2019-es WTCR-bajnok is szerepelni fog a világkupa helyébe lépő TCR World Touron. Az autó, a csapat és a csapattárs a régi, minden más új.

Jó formán a levegőben lógott a túraautózás jövője az elmúlt hónapokban, amióta bejelentették, hogy nem lesz folytatása a túraautó-világkupának (WTCR) – sőt, azóta kiderült, hogy a Discovery Sport Events, azaz korábbi nevén az Eurosport Events promóteri minőségében az elektromos túraautó-világkupa, vagyis az ETCR mögül is kihátrált, így reális annak veszélye, hogy mindössze két szezon után zátonyra fut a bajnokság.

A WTCR-t a TCR World Tour váltja ki, igaz, ez azt jelenti, hogy mintegy 23 év után először fordul elő, hogy FIA-szervezésű, nemzetközi túraautó-sorozat nélkül indul egy versenyszezon. Öröm az ürömben, hogy a jelek szerint a korábbi világkupában érintett gyártók, csapatok és versenyzők szerencsét próbálnak az új szériában is, legalábbis egy részük biztosan.

Kedd délelőtt a Hyundai jelentette be, hogy Michelisz Norberttel és a tavalyi győztes Mikel Azconával áll rajthoz a TCR World Tour 2023-as szezonjában.

A két Elantra N TCR a BRC Hyundai N Squadra Corse színeiben fut majd, így – mint azt a 2019-es vk-győztes versenyző a Facebook-oldalán írta – „az autó, a csapat és a csapattárs a régi, a bajnokság viszont új”. A 38 éves magyar hozzátette, „jelenleg még sok az ismeretlen”, hiszen új pályákkal, új gumikkal, továbbá részben új közeggel kell megbarátkozni, illetve alkalmazkodnia mindehhez.

Két autót állít csatasorba a Hyundai a TCR World Touron. (Fotó: Hyundai Motorsport)

A TCR World Tour lényege ugyanis az, hogy a versenynaptár más, regionális TCR-bajnokságok fordulóiból áll össze: a mezőny a szezon elején a TCR Európa-kupával, illetve az olasz TCR-bajnoksággal bútorozik össze, majd a nyár folyamán a dél-amerikai sorozatba, az év utolsó három hétvégéjén pedig az ausztrál TCR- és a kínai túraautó-bajnokság egyes állomásaiba száll be.

Korábban a Lynk & Co is megerősítette a részvételét: a Cyan Racinggel versenyző márka szintén a WTCR-ben jól bevált felállásával indul, Yvan Mullert kivéve, de a négyszeres WTCC-bajnokot leszámítva Thed Björk, Yann Ehrlacher, Ma Csing-hua és Santiago Urrutia is a világsorozatban fog versenyezni az idén. A Hyundai és a Lynk & Co részvételén kívül az Audiéra, azzal együtt pedig a Comtoyou Racingére is érdemes számítani, míg a Cupra és a Honda egyelőre nem hozta nyilvánosságra a távlati túraautós terveit.

A szezon április utolsó hétvégéjén indul, az utódsorozat első állomása a korábban a Forma-1-es Portugál Nagydíjnak is otthont biztosító portimaói pálya lesz. A tervek szerint a Hungaroringre is ellátogat a TCR World Tour, mégpedig június 16-a és 18-a között – Magyarországon a kilenc fordulóból álló kiírás negyedik hétvégéjére kerül sor.

A TCR World Tour 2023-as versenynaptára:

  1. április 28-30.: Portimao, Portugália (TCR Európa-kupa)
  2. május 26-28.: Spa-Francorchamps, Belgium (TCR Európa-kupa)
  3. június 9-11.: Vallelunga, Olaszország (olasz TCR-bajnokság)
  4. június 16-18.: Hungaroring, Magyarország (TCR Európa-kupa)
  5. augusztus 18-20.: El Pinar, Uruguay (dél-amerikai TCR-bajnokság)
  6. augusztus 25-27.: San Luis, Argentína (dél-amerikai TCR-bajnokság)
  7. november 3-5.: bejelentés vár, Ausztrália (ausztrál TCR-bajnokság)
  8. november 10-12.: Bathurst, Ausztrália (ausztrál TCR-bajnokság)
  9. november 17-19.: Makaó, Kína (kínai túraautó-bajnokság, CTCC)

1 thought on “Michelisz folytatja – kiderült, hol fog versenyezni az idén

Comments are closed.