2024.07.22.

Újabb pole-t szerzett a Williams ifjonca

Fotó: Williams Racing

Egy lekésett kör mellett az utolsó percek tűzijáték és mindössze hat ezredmásodperc döntött a Forma-2 időmérő edzésén: Logan Sargeant második pole-ját szerezte a Francia Nagydíj helyszínén.

Miután az Orosz Nagydíjat az orosz-ukrán konfliktus miatt még hónapokkal ezelőtt törölték, a Francia Nagydíj helyszínére kísérte el a királykategóriát a Forma-2 mezőnye, melynek időmérő edzésére már péntek délután sor került.

A félórás kvalifikáció első, illetve második csörtéje során úgy tűnt, Jack Doohan és Ivasza Ajumu között dőlhet el a pole-pozíció sorsa, ám Dennis Hauger megállása miatt meglengették a piros zászlókat. Emiatt a körözés az utolsó percekben folytatódhatott, ami szép tűzijátékot eredményezett.

Ivasza lekéste az utolsó körét a DAMS-szel, és habár Frederik Vesti – aki műszaki gondok miatt egy kört sem teljesített a korábbi szabadedzésen – is jelentősen javított, ideje csak a harmadik helyre volt elég. Az első rajtkocka pedig végül Logan Sargeanté lett, aki másodjára nyert időmérőt az F2-ben, ám csak hat ezreddel ugrott át a japánt. A Williams és a Red Bull védencét tehát a Mercedesé követte, Vesti mellett még Doohan állhat fel a második sorba a vasárnapi főfutamon.

A bajnoki tabellát vezető Felipe Drugovich lett a negyedik, de pályaelhagyás miatt elvették a legjobb körét. Utólagos büntetésével a hatodik helyre, Doohan és a hazai pályán versenyző Théo Pourchaire mögé esett vissza az MP Motorsport brazilja. Azzal pedig, hogy a pontversenyben őt követő Sargeant végzett az élen, két ponttal, 38 egységnyire csökkent az előnye.

Mögöttük Jüri Vips, Marcus Armstrong, Liam Lawson és Jehan Daruvala végzett még a legjobb tízben – így a Red Bull-kötődésű indiai kezdheti az élről a szombati sprintfutamot. A Forma-2-esek első futamára szombaton 18 órától kerül sor a Paul Ricard-on, melyet az M4 Sport közvetít élőben.

Az időmérő edzés végeredménye (első tíz helyezett):