2024.07.25.

Hamilton nélkül kezdi a hétvégét a Mercedes

Fotó: Jiri Krenek / Mercedes

Kihagyja a Forma-1-es Francia Nagydíj első szabadedzését Lewis Hamilton, ráadásul önszántából ül kispadra a hétszeres világbajnok. A Mercedes ugyanis így tudja teljesíteni a szabályban foglalt egyik kötelezettségét: Nyck de Vriesnek ad lehetőséget.

Szokatlan versenyzőfelállással kezdi a Francia Nagydíj hétvégéjét a Mercedes Forma-1-es csapata: George Russell oldalán ugyanis nem Lewis Hamilton fogja vezetni a másik W13-ast, hanem a gárda teszt- és tartalékpilótája, illetve Forma-E-világbajnoka, Nyck de Vries.

„Nyck váltja Lewist a hétvégi első szabadedzésen, ami része a fiatal versenyzők számára idén fenntartott lehetőségeknek. Már várjuk, hogy lássuk, miképpen alakul” – mondta Toto Wolff csapatfőnök a brackley-iek hétvége előtti kitekintőjében.

A holland beugrása természetesen csak az első szabadedzésre szól, a második szabadedzésen már a hétszeres világbajnok gördül pályára. Ennek oka, hogy az idei évtől a csapatoknak két első szabadedzésen kötelezően fiatal pilótának kell helyet biztosítaniuk, ám a mezőnynek csak egy része teljesítette legalább részben ezen kötelezettségét.

A Motorsport.com cikke szerint Hamilton döntött úgy, hogy a Paul Ricard-on hagyja ki a hétvége első óráját. A második alkalommal Russell fogja átadni az autóját, ám ennek helyszínét és idejét még nem hozták nyilvánosságra.

De Vries ráadásul már nem idén először jut hasonló lehetőséghez. A májusi Spanyol Nagydíj nyitóedzésén a Williams autójával gördülhetett pályára, Alexander Albon helyét ideiglenesen átvéve. A holland pilótán kívül – ugyancsak Barcelonában – még Jüri Vips kapott lehetőséget a Red Bull színeiben, igaz, azóta az észt pilótát többé-kevésbé menesztették a Milton Keynes-iek pilótaprogramjából.

Ami pedig a mostani hétvégét illeti, hasonló módon változik az Alfa Romeo felállása is. Valtteri Bottas a garázsban tölti majd az első 60 percet, míg a pályán Csou Kuan-jü mellett Robert Kubica fogja róni a köröket.

1 thought on “Hamilton nélkül kezdi a hétvégét a Mercedes

Comments are closed.