2024.04.18.

Itt a döntés a felállított F1-es versenyigazgató sorsáról

Fotó: Zak Mauger / LAT Images / FIA Formula 2

Végleg távozik a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) a Forma-1-es versenyigazgatói székből tavaly év végén menesztett Michael Masi. A szakember visszaköltözik Ausztráliába.

Honlapján megjelent, szűkszavú közleményében tudatta a szervezet, hogy Michael Masi nem dolgozik tovább a Nemzetközi Automobil Szövetségnél. Az indoklás szerint az ausztrál szakember visszaköltözik hazájába, hogy családja közelében legyen és új kihívások után nézzen.

A most 44 éves Masi 2019-ben, Charlie Whiting váratlan halálát követően vette át a Forma-1-es versenyigazgatói széket, a tavalyi Abu-dzabi Nagydíj után azonban sokan gondolták úgy, hogy döntéseivel szándékosan segítette Max Verstappent a világbajnoki címhez. A szezonzárón történteket hónapokig vizsgálták az FIA-nál is, és habár arra jutottak, hogy „emberi hiba” vezetett a botrányos befejezéshez, szándékos csalás nem történt.

A szövetség a történtek ellenére kitartott Masi mellett, olyannyira, hogy úgy tűnt, új szerepben folytathatja a munkát, de erre a friss fejlemények értelmében már nem kerül sor. Ugyanakkor a 2022-es idénytől Eduardo Freitas és Niels Wittich már megosztva látják el a versenyigazgatói feladatok, míg az Együléses Bizottság elnöki posztjára Gian Carlo Minardit nevezték ki.

Az FIA a legjobbakat kívánja Masinak a jövőre nézve, megköszönve az elmúlt évek munkáját.