2024.07.25.

A vízen is úrrá lett, rajt-cél győzelemmel nyert a Red Bull juniorja

Fotó: Clive Rose / Formula 1 / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

Eső nehezítette meg a Forma-3-asok dolgát a Red Bull Ringen rendezett vasárnapi főversenyen, nagyobb kalamajkát azonban csak a végén okozták a körülmények. Isack Hadjar számára pedig egyáltalán nem, aki sima rajt-cél győzelmet aratott.

Mivel vasárnap reggel eleredt az eső a Red Bull Ringen, ennek megfelelően vizes pályás és esőgumikon, illetve a biztonsági autó mögül rajtolt el a Forma-3-asok főversenye. A gördülőrajt miatt nem is forgott veszélyben Isack Hadjar elsősége az első métereken. Habár pályafutása során először indulhatott az élről, nem volt könnyű dolga a Red Bull francia védencének, a bajnokságban vezető honfitársa, Victor Martins ugyanis több ízben megszorongatta őt, de nem tudta megfordítani a kettejük közötti állást.

Ezáltal Hadjar előnye folyamatosan elkezdett növekedni, de mögötte is megmerevedtek a frontvonalak, míg a pontszerző zóna végén, illetve azon kívül alakult egy-két kisebb csata. Előbb a 15., majd a 20. körben akadtak össze a Charouz versenyzői: Francesco Pizzi jóvoltából Zdeněk Chovanec megpördült, és a sóderágyban kötött ki. A cseh-venezuelai, egyébként pedig portugál színekben versenyző pilóta pályára gördült a biztonsági autó is néhány kör erejéig.

A verseny ezen szakaszában nem az övék volt az egyetlen ütközet: a 4-es kanyarban Pepe Martí és Zak O’Sullivan koccantak, a spanyol és a Williams-nevelt brit előbbi csapattársát, David Vidalest is magukkal sodorták, de csak a camposos Marti nem tudta befejezni a futamot közülük – ki is tört az autójának a jobb első kereke.

Annak dacára, hogy a biztonsági autó semmissé tette a több mint hat másodperces fórját, Hadjar rendben levezényelte az újraindítást. A Hitech GP franciája mögött azonban már másképp alakultak az események: Caio Collet eltalálta hátulról Jonny Edgar autóját, aminek Jak Crawford lett a nagy vesztese, miután az amerikai a szombati sprintversenyen még első futamgyőzelmét ünnepelhette.

Még a végén Roman Staněk kockázatott meg egy előzést Kaylen Frederickkel szemben, de az egész versenyüket végigkísérő küzdelem ütközésbe torkollott, a cseh alatt ugyanis megcsúszott a Trident. A kontakt defektet okozott Fredericknek, aki így nullázott vasárnap.

Az élen azonban változatlan maradt az állás a leintésig: idén harmadjára, főfutamon azonban először nyert Isack Hadjar, aki az újabb sikerével abszolút bajnokesélyessé lépett elő. A tabellán már a második, és csak egy pont a hátránya Martins mögött, aki a pályán másodiknak hozta be az ART-t. A premások házon belüli csatája ezúttal ütközés nélkül és Oliver Bearman javára dőlt el, így a brit Ferrari-növendék állhatott dobogóra.

Fotó: Joe Portlock / Formula 1 / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

Arthur Leclerc negyedik lett, a bajnokságban pedig harmadiknak csúszott vissza, de csak 7 pont a lemaradása. Zane Maloney, Staněk, Franco Colapinto, Alekszandr Szmoljar és a két jenzeres, William Alatalo és Ido Cohen szerezték még pontot a Forma-3-as spielbergi főfutamán. A bajnokság három hét múlva a Hungaroringen folytatódik.

A főfutam végeredménye (pontszerzők):

A teljes eredménylista ide kattintva érhető el!

Az egyéni bajnokság állása (10/18 futam után):

  1. Victor Martins (francia, ART Grand Prix) 98 pont
  2. Isack Hadjar (francia, Hitech Grand Prix) 97 pont
  3. Arthur Leclerc (monacói, Prema Racing) 91 pont
  4. Roman Stanĕk (cseh, Trident) 75 pont
  5. Jak Crawford (amerikai, Prema Racing) 70 pont

A csapatbajnokság állása (10/18 futam után):

  1. Prema Racing 220 pont
  2. ART Grand Prix 134 pont
  3. Hitech Grand Prix 124 pont
  4. Trident 116 pont
  5. MP Motorsport 90 pont

1 thought on “A vízen is úrrá lett, rajt-cél győzelemmel nyert a Red Bull juniorja

Comments are closed.