2024.05.19.

Hibátlan versenyzéssel Armstrong uralta az F2-es sprintet

Fotó: Clive Rose / Formula 1 / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

Különösebb izgalmakat nem, rajt-cél sikert viszont hozott a Forma-2 sprintfutama Spielbergben: Marcus Armstrong jött, látott és győzött. A második hely sorsa a zöldasztalnál dőlt el.

Finoman is szólva mérsékelt dózisban szállította az izgalmakat a Forma-2 sprintversenye a Forma-1-ét követően: a zűrös kezdés mindkettőben vitathatatlanul közös volt, mivel Liam Lawson nem tudott elindulni a felvezető körre, így csak a bokszutcából eredhetett a mezőny után.

A piros lámpák kialvásának pillanatában Marcus Armstrong kilőtt a fordított rajtrácsos pole-ból, ahogyan Théo Pourchaire is őrizte a második helyet. Mögöttük már történt helycsere, Jack Doohan ugyanis sikeresen megelőzte Richard Verschoort, aki az első sorból indulva az néhány kör elteltével már csak a hatodik helyen találta magát.

Nemigen sikerült követ dobni a 28 körös verseny állóvízébe: nagyobb változást inkább a pályaelhagyás miatti vizsgálódások, esetleges büntetések jelentettek. Az állás a virtuális biztonsági hatására sem változott, amit Lawson újabb megállása idézett elő. Csakúgy, mint a rajt előtt, ezúttal is valahogyan életre kelt a Carlin az új-zélandi alatt, de így is tökutolsónak esett vissza – ezután már csak a bokszutca bejáratáig gurult el az autóval.

A verseny második felét is Armstrong magabiztossága jellemezte, aminek köszönhetően idei második sprintfutam-győzelmét gyűjtötte be a Hitech GP pilótája. Az új-zélandi mögött a hajrára még kibontakozott egy csata a második helyért, ám Doohan végül nem tudta megelőzni Pourchaire-t – akit ugyan később vizsgáltak a pályaelhagyások miatt, de nem vették el tőle a második helyet.

A bajnokságban vezető Felipe Drugovich előnye így minimálisan csökkent, viszont így is 40 pont a különbség az MP Motorsport brazilja és közte. Negyedikként intették le Drugovichot, Jüri Vips, Verschoor, Logan Sargeant, valamint Ivasza Ajumu mögött. Pourchaire-rel ellentétben a Red Bull japán támogatottja már nem úszta meg a büntetést, így az utolsó pontot Enzo Fittipaldi csípte el.

A vasárnapi program az F3-asoké után a Forma-2-esek főversenyével folytatódik, melyen Frederik Vesti indulhat a pole-ból – a dán ezúttal csak 12. lett. A 42 körös viadal 10:05-kor rajtol, amit – ahogy az egész hétvégét – az M4 Sport közvetíti élőben.

A sprintfutam végeredménye (pontszerzők):

A teljes eredménylista ide kattintva tekinthető meg!

Az egyéni bajnokság állása (13/28 futam után):

  1. Felipe Drugovich (brazil, MP Motorsport) 154 pont
  2. Théo Pourchaire (francia, ART Grand Prix) 114 pont
  3. Logan Sargeant (amerikai, Carlin) 90 pont
  4. Jehan Daruvala (indiai, Prema Racing) 80 pont
  5. Marcus Armstrong (új-zélandi, Hitech Grand Prix) 69 pont

A csapatbajnokság állása (13/28 futam után):

  1. MP Motorsport 176 pont
  2. ART Grand Prix 170 pont
  3. Carlin 149 pont
  4. Prema Racing 135 pont
  5. Hitech Grand Prix 118 pont