2024.07.22.

Büntetések garmadája rajzolta át az F2-es káoszfutam eredményét

Fotó: Joe Portlock / Formula 1 / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

Habár Richard Verschoor rizikós taktikájával uralta a Forma-2-esek főfutamát a Red Bull Ringen, domináns győzelmét a kifogyó üzemanyag miatt nem tarthatta meg. Egy sor büntetés után Logan Sargeant lett a győztes, aki ezzel a nullázó Felipe Drugovich legfőbb üldözőjévé lépett elő az összetettben.

Az F3-asok vasárnap reggeli esőfutamát követően nyirkos maradt a Red Bull Ring aszfaltja, ami jócskán megosztotta a gumitaktikát a Forma-2-esek főversenyére. A mezőny egy része ugyanis – a biztonsági játék mellett voksolva – az esőgumikon, míg hátrébb többen is a száraz pályára alkalmas gumikon kezdték meg a 40 körös viadalt.

Az élről induló Frederik Vesti rajtja nem sikerült jól, ezt követően Jüri Vips állt az élre. A Mercedes dán ígérete ezután még egy pozíciót veszített Ivasza Ajumuval szemben, de pár kanyarral később visszaelőzte a Red Bull japán akadémistáját. Az első méterek nagy vesztese a szombati futamgyőztes volt: Marcus Armstrong versenye már a 3-as kanyarnál véget ért, miután többen is meglökték.

A Hitech Grand Prix új-zélandijának pályán ragadt autója miatt be kellett küldeni a biztonsági autót. Az újraindításnál Vips könnyedén megőrizte a vezetést, miközben szép lassan előnybe kerültek azok, akik slickeken rajtoltak. A 6. kör végén mindenki, aki az esőgumikon kezdtek, a bokszutcába hajtottak – a kerékcserék során sokat bukott Théo Pourchaire, aki így bajnoki riválisa, Felipe Drugovich mögé, a 19. helyre térhetett csak vissza. Az MP Motorsport brazilja még korábban visszaesett, miután túlmelegítette a gumijait.

Richard Verschoor állt az élre a bokszkiállásokat követően, néhány körrel később pedig már a beugró Roberto Merhi autózott a második helyen. A korábban a Forma-1-et is megjárt spanyol keményen kifékezte Jehan Daruvalát a 3-as kanyarban, és úgy zárkózott fel az élbolyba, hogy a 21. rajtkockából indult a Camposszal, tehát 19 helyet javított.

Merhi mellett Logan Sargeant futott még óriási versenyt, az amerikai a leggyorsabb volt azok közül, akik nem kockáztattak az elején. Egyik bevállalós manőverénél össze is ért csapattársával, Liam Lawsonnal, amit éles szóváltás követett az új-zélandi részéről a csapatrádión. Egészen a negyedik helyig kapaszkodott előre a Williams-junior, miután megelőzte Enzo Fittipaldit, utána viszont a brazilt már nem tudta leszakítani magáról.

Verschoor eközben folyamatosan növelte az előnyét az élen, az utolsó öt körben már több mint 8,5 másodperccel vezetett. A bokszkiállások alatt Merhi Daruvala mögé került, de az utolsó előtti körben újra megelőzte az indiait. A 31 éves pilóta azonban nem örülhetett sokáig a második helynek, mert pályaelhagyások miatt – sok társához hasonlóan – öt másodperces büntetést kapott, amivel az ötödik helyre esett (volna) vissza.

A pályán Verschoor nyerte meg a főfutamot, de rögtön félreállt a levezető körön a Tridenttel. Vizsgálták, majd ki is zárták ezután Verschoort, mert mint kiderült, a szükséges 800 helyett csak 31,3 grammnyi üzemanyagot tudták kinyerni a tankból az ellenőrzés során. Ezek úgy tűnt, Daruvala örökölheti meg a győzelmet, csakhogy a Prema is szabályt szegett: a rajt előtt a csapattagok próbálták szárítani az indiai versenyző rajtkockáját, ami az előírások nem engednek.

Daruvalát így utólag 20 másodperces időbüntetéssel sújtották, amivel végül még pontot sem szerzett. A büntetések után Sargeantet rangsorolták az első helyen, aki így zsinórban második főfutam-győzelmét szerezte, mögötte Fittipaldi lett a második, Merhi pedig a harmadik. Dennis Hauger, Jake Hughes, Olli Caldwell, Ivasza, Vips, Roy Nissany és Lawson tették teljessé a pontszerzők névsorát.

Az utólagos szankciók a bajnokság állását is befolyásolták, ugyanis már nem Pourchaire a második, hanem Sargeant, az ő hátránya pedig 39 pont az idén másodjára nullázó Drugovich-csal szemben. A bajnokság két hét múlva, a Francia Nagydíjon folytatódik.

A főfutam végeredménye (pontszerzők):

A teljes eredménylista ide kattintva tekinthető meg!

Az egyéni bajnokság állása (14/28 futam után):

  1. Felipe Drugovich (brazil, MP Motorsport) 154 pont
  2. Logan Sargeant (amerikai, Carlin) 115 pont
  3. Théo Pourchaire (francia, ART Grand Prix) 114 pont
  4. Jehan Daruvala (indiai, Prema Racing) 80 pont
  5. Enzo Fittipaldi (brazil, Charouz Racing System) 75 pont

A csapatbajnokság állása (14/28 futam után):

  1. MP Motorsport 176 pont
  2. Carlin 175 pont
  3. ART Grand Prix 170 pont
  4. Prema Racing 147 pont
  5. Hitech Grand Prix 136 pont