2024.07.25.

Mercedes-junioré az F2-es pole, meglepetést okozott az eltiltott pilóta

Fotó: Adam Pretty / Formula 1 / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

Frederik Vesti volt a leggyorsabb a Forma-2 időmérő edzésén a Red Bull Ringen. A Mercedes dán pártfogoltja elenyésző különbséggel verte a Red Bull menesztett, mégis maradó juniorját, Jüri Vipset.

A Forma-3-éhoz hasonlóan a Forma-2 időmérő edzését is a Forma-1-esek – a sprinthétvége miatt rendhagyó módon – pénteki kvalifikációja előtt bonyolították le. A 30 perces etap végül Frederik Vesti első pole-ját hozta a kategóriában, de csak 35 ezredmásodperccel előzte meg Jüri Vipset. Az észt kapcsán idevágó hír, hogy a korábbi botránya ellenére mégsem engedte el teljesen a kezét a Red Bull. A 21 éves pilótát csupán teszt- és tartalékversenyzői pozíciójától fosztották meg – amit Liam Lawson kapott meg –, de továbbra is tagja az energiaitalosok juniorprogramjának.

A Hitech Grand Prix pilótáját a Williams-nevelt Logan Sargeant követte a harmadik helyen, megelőzve a Red Bull-védenc Ivasza Ajumut, míg a bajnoki éllovas Felipe Drugovich ötödik lett az MP Motorsporttal. A kvalifikáció legnagyobb meglepetését Amaury Cordeel szolgáltatta, aki az előző, silverstone-i hétvégén nem vehetett részt a korábban összegyűlt büntetőpontjai miatt, de ezúttal hetedik lett a Van Amersfoort Racing színeiben.

Drugovich legfőbb ellenfele, a bajnokságban 42 pontos lemaradásban lévő Théo Pourchaire csak a kilencedik legjobb időt autózta, viszont az ART Grand Prix-vel így a második helyről vághat neki a szombati sprintversenynek, Marcus Armstrong mellől.

Miután Ralph Boschungnál folyamatos, visszatérő nyaksérülései nyomán facet ízületi szindrómát diagnosztizáltak, a hétvégén már egyáltalán nem vett részt a svájci. A Campos Racinghez így egy régi ismerős tért vissza Roberto Merhi személyében, aki az utolsó előtti helyen, csapattársa, Olli Caldwell előtt végzett. (A Forma-1-et is megjárt spanyollal 2018-ban interjút is készítettünk.) Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Caldwellnek lényegesen jobb körideje is volt, de azt pályaelhagyás miatt elvették – így járt például Lawson is, aki emiatt csak a 14. helyről rajtolhat mindkét versenyen.

A Forma-2-esek sprintjére a Forma-1-esekét követően, magyar idő szerint 17:55-kor kerül sor. A 28 körös viadalt az M4 Sport+ közvetíti élőben.

Az időmérő edzés végeredménye:

  1. Frederik Vesti (dán, ART Grand Prix) 1:14.123
  2. Jüri Vips (észt, Hitech Grand Prix) 1:14.158, +0.035 mp.
  3. Logan Sargeant (amerikai, Carlin) 1:14.288, +0.165 mp.
  4. Ivasza Ajumu (japán, DAMS) 1:14.307, +0.184 mp.
  5. Felipe Drugovich (brazil, MP Motorsport) 1:14.315, +0.192 mp.

A teljes eredménylista ide kattintva érhető el!

2 thoughts on “Mercedes-junioré az F2-es pole, meglepetést okozott az eltiltott pilóta

Comments are closed.