2024.07.25.

Esős futamon nyert először Doohan az F2-ben

Fotó: Joe Portlock / Formula 1 / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

Édesapja, az ötszörös MotoGP-világbajnok Mick Doohan szeme láttára szerezte meg pályafutása első Forma-2-es győzelmét az esős silverstone-i sprinten Jack Doohan. Szoros volt a befutó: egy Red Bull-junior kergette a célig az ausztrált.

A Forma-1-es időmérő edzés alatt, illetve azt követően lezúdult csapadékmennyiségnek köszönhetően vizes pályán rendezték meg a Forma-2-esek sprintfutamát Silverstone-ban. A körülmények miatt azonban két felvezető körrel és gördülőrajttal indult el a verseny, így annak kezdetekor Jehan Daruvala megőrizte pozícióját a fordított rajtrácsos pole-ból indulva.

Az első néhány körben a legtöbb inkább a biztonsági játékot választottak, de a második körben Frederik Vesti már a bajnoki éllovas Felipe Drugovichcsal csatázott,meg is előzte a brazilt. Ahogy javultak a körülmények, Jack Doohan talált magára: a Virtuosi Racing ausztrálja előbb Jüri Vipset előzte meg, majd Enzo Fittipaldi és Daruvala kettőse mellett is utat talált.

Doohan ezzel átvette a vezetést, nem sokkal később pedig a Red Bull-támogatott Ivasza Ajumu zárkózott fel mögé, miután megelőzte a pályáról lesodródó Fittipaldit. Ezt követően az élen megmerevedtek a frontvonalak, hátrébb azonban folyamatosak voltak a csaták és pozíciócserék. Ennek egyik nagy elszenvedője a Red Bull programjából menesztett Jüri Vips volt, aki bár a harmadik helyről rajtolhatott, végül a legjobb tízből is kicsúszott.

Miközben az utolsó körben bevállalós előzésekkel kapaszkodott előrébb Drugovich, Ivasza folyamatosan csökkentette hátrányát Doohannel szemben. Az utolsó körre utol is érte az Alpine akadémistáját, megelőzni azonban már nem tudta, így Doohan első Forma-2-es sikerét szerezte – igaz, a végére egy másodperc alá kúszott a különbség. Fittipaldi ugyancsak kitartott a harmadik helyen Théo Pourchaire-rel szemben, ezáltal a brazil idén másodjára végzett a dobogón.

Pourchaire és Drugovich pedig egymás mögött végeztek, így minimális, de csökkent a brazil még így is tetemes, 48 pontos fórja. Vesti, Logan Sargeant és a pole-ból induló Daruvala csípték el az utolsó pontokat.

A Forma-2-esek silverstone-i programja a vasárnapi főversennyel zárul, melyet a pénteki időmérőn első pole-ját begyűjtő Sargeant kezdhet az élről. Magyar idő szerint 11:05-kor, az F3-as második futama után rajtol a 29 körös megmérettetés.

A sprintfutam végeredménye (pontszerzők):

A teljes eredménylista ide kattintva tekinthető meg!

Az egyéni bajnokság állása (11/28 futam után):

  1. Felipe Drugovich (brazil, MP Motorsport) 136 pont
  2. Théo Pourchaire (francia, ART Grand Prix) 88 pont
  3. Jehan Daruvala (indiai, Prema Racing) 74 pont
  4. Logan Sargeant (amerikai, Carlin) 61 pont
  5. Enzo Fittipaldi (brazil, Charouz Racing System) 56 pont

A csapatbajnokság állása (11/28 futam után):

  1. MP Motorsport 158 pont
  2. ART Grand Prix 132 pont
  3. Prema Racing 129 pont
  4. Hitech Grand Prix 106 pont
  5. Carlin 105 pont

1 thought on “Esős futamon nyert először Doohan az F2-ben

Comments are closed.