2024.05.19.

Első győzelméig menetelt a Red Bull francia védence a Forma-3-ban

Fotó: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool

Kiélezett csatában csavarta ki a győzelmet Victor Martins kezéből a Forma-3 brit sprintversenyén Isack Hadjar. A Red Bull juniorja első győzelmét aratta a sorozatban, amivel bajnoki esélyein is jókorát lendített. Tóth László kiesett, miután saját csapattársa torpedózta meg.

Extra formációs körrel vette kezdetét a Forma-3-asok silverstone-i sprintversenye: Brad Benavides autója lelassult a felvezető körön, így a Carlin amerikaija huzamosabb idő alatt evickélt vissza a bokszutcába. A rajtnál a fordított rajtrácsos pole-ból induló, majd kissé beragadó Reece Ushijimától Victor Martins már az 1-es kanyar kijáratánál átvette tőle a vezetést. A sima pozíciócsere ellenére azonban a francia a táv harmadáig nem tudta lerázni a Van Amersfoort Racing pilótáját. Utána Ushijima egy ponton el is hagyta a pályát, akit így a Red Bull-junior Isack Hadjar autózott körbe a Hangar-egyenesben.

Alig pár körrel később egy csapásra eltűnt Martins addig kiautózott, több mint 1,5 másodperces előnye. A 10. körben pályára gördült a biztonsági autó, mert Tóth Lászlót újdonsült csapattársa, Zdenĕk Chovanec forgatta meg. A cseh-venezuelai autójának bal első kereke ki is tört, de végül egyikük sem tudta folytatni a versenyt. A Charouz Racing System pilótáinak ütközése miatt három körig vezette a mezőnyt a biztonsági autó, majd az újraindítást követően Martins megőrizte az első helyet Hadjar és Ushijima előtt.

Szoros hajrában győzték le Martins-t

Három körrel a vége előtt azonban rontott az Alpine-akadémista, ennek köszönhetően szorossá vált a győzelemért folytatott küzdelem. Fordulópontra egészen az utolsó előtti körig kellett várni, amikor a DRS segítségével Hadjar körbeautózta Martins-t a Stowe előtt. Az utolsó körben a Red Bull juniorja könnyedén tartotta honfitársát, aminek a negyedik pozícióból indulva pályafutása első F3-as győzelmét köszönheti. A végén a leggyorsabb kört is megfutotta ráadásul, így újoncként feliratkozott a bajnokesélyesek közé.

Hadjar mögött Martins-t és az első dobogóját szerző Ushijimát intették le, megelőzve Kush Maini és Kaylen Frederick kettősét. Az ugyancsak bajnokaspiráns Roman Staněk hatodik lett, mögötte a másik tridentes, Zane Maloney, valamint Arthur Leclerc vezetésével a Prema triója tette teljessé a pontszerzők névsorát.

A bajnokságot továbbra is az immár 71 pontos Martins vezeti, 10 egységgel megelőzve Staněket. A főfutam azonban nehéznek ígérkezik az Alpine-ifjonc számára, mivel az időmérőn csak 11. lett. Győzelmének köszönhetően a Hitech GP-s Hadjar már a harmadik, 58 ponttal, őt Crawford (51 pont) és Leclerc (46 pont) követik. Az F3-asok főversenye – magyar idő szerint – 9:35-kor kezdődik, az eseményeket az M4 Sporton lehet élőben követni.

A sprintfutam végeredménye (első tíz helyezett):

Az egyéni bajnokság állása (7/18 futam után):

  1. Victor Martins (francia, ART Grand Prix) 71 pont
  2. Roman Stanĕk (cseh, Trident) 61 pont
  3. Isack Hadjar (francia, Hitech Grand Prix) 58 pont
  4. Jak Crawford (amerikai, Prema Racing) 51 pont
  5. Arthur Leclerc (monacói, Prema Racing) 46 pont

A csapatbajnokság állása (7/18 futam után):

  1. Prema Racing 126 pont
  2. ART Grand Prix 107 pont
  3. Trident 84 pont
  4. Hitech Grand Prix 80 pont
  5. MP Motorsport 63 pont

1 thought on “Első győzelméig menetelt a Red Bull francia védence a Forma-3-ban

Comments are closed.