2024.04.18.

Az F2-ben és az F3-ban is williamses újonc szerezte első pole-ját

Fotó: Rudy Carezzevoli / Formula 1 / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

Taroltak a Brit Nagydíj pénteki napján a Forma-1 betétsorozataiban a Williams növendékei: Logan Sargeant személyében a Forma-2, Zak O’Sullivan révén pedig a Forma-3 avatott új rajtelsőt.

Önmagában a Brit Nagydíj óriási dömpinget ígér a hétvégére, hiszen a Forma-1-et valamennyi utánpótlássorozata elkísérte Silverstone-ba. A Forma-3-asok kvalifikációjára még a két F1-es szabadedzés között sor került, melyen Zak O’Sullivan pályafutása első pole-ját gyűjtötte be. A Carlin hazai pályán szereplő versenyzője az utolsó pillanatban győzte le Arthur Leclerc-t 1:44.597-es körével, mindössze 27 ezredmásodperc volt kettejük között a különbség.

O’Sullivan és a Ferrari monacói védence mögött a tridentes Zane Maloney zárt harmadikként, aki az Alpine-akadémista Caio Collettel osztozhat a második soron, megelőzve a Prema másik két versenyzőjét, Jak Crawfordot és Oliver Bearmant. A bajnoki éllovas Victor Martins számára nem sikerült jól az időmérő: a francia Alpine-nevelt csak tizenegyediknek kvalifikált. Az őt mindössze hatpontos lemaradásban üldöző Roman Staněk így kedvezőbb helyzetből várhatja a hétvégi versenyeket, mivel nyolcadik lett.

12. helyének köszönhetően Reece Ushijimáé lett a fordított rajtrácsos rajtelsőség. A Van Amersfoort Racing amerikai-japán pilótája a magyar idő szerint szombaton 10:50-kor rajtoló sprintfutamot kezdheti az élről. A mezőny egyetlen magyar érdekeltségeként Tóth László mindkét futamon a 29. rajtkockát foglalhatja el.

A Forma-3-as időmérő edzés végeredménye (az első tíz helyezett):

Eredményes napot zárt a Williams pilótaneveldéje pénteken, O’Sullivan után ugyanis Logan Sargeantnek is meglett az első időmérős elsősége, csak a Forma-2-ben. Az amerikai pilóta végig vezetett a kvalifikáción, végül 1:38.432-vel szerezte meg a pole-t.

A carlinos Sargeant mögött Frederik Vesti lett a második az ART Grand Prix-vel, míg a Mercedes-junior mögött ezredes azonos idővel zártak a bajnoki riválisok. Mivel azonban a bajnokságot vezető Felipe Drugovich hamarabb ért körbe a pályán, övé lett a harmadik, míg a 49 pontos hátrányban második Théo Pourchaire-é a negyedik rajtkocka. Pedig az utolsó gyors körén az MP Motorsport brazil pilótája még egy 360 fokos piruettet is bemutatott az utolsó kanyar előtt.

Rasszistának megbélyegezett félmondata után a Red Bull tehetségkutató programjából kirúgott, ám a Hitech Grand Prix által megtartott Jüri Vips a nyolcadik lett, Jehan Daruvalának pedig a tizedik hely fordított pole-t ért. A Prema indiaija így az első rajtkockából vághat neki a sprintnek, ami – itthoni idő szerint – 18 órakor rajtol.

A Forma-2-es időmérő edzés végeredménye:

A Williams utánpótlásrészlegének sikeres pénteki napját Jamie Chadwick tette teljessé: a női fejlesztőpilóta a W Series mezőnyét gyűrte le a kvalifikáción – persze, toronymagasan ő volt a favorit, tekintve, hogy idén 100%-os a győzelmi mérlege.

A Forma-1-es harmadik szabadedzéshez és kvalifikációhoz hasonlóan az F2 és az F3 sprintjét is élőben közvetíti az M4 Sport.

2 thoughts on “Az F2-ben és az F3-ban is williamses újonc szerezte első pole-ját

Comments are closed.