2024.05.19.

Döntöttek a kirúgott Red Bull-pilóta sorsáról a Forma-2-ben

Fotó: Joe Portlock / Formula 1 / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

A napokban kirobbant rasszista botrány ellenére megtarthatja Forma-2-es ülését Jüri Vips – noha a Red Bull menesztette, sőt, a bajnokságot is meglepte a Hitech Grand Prix döntése.

Mint arról a Braking News Motorsport is beszámolt a minap, nagyjából egy héttel a történtek után menesztette Jüri Vipset a Red Bull, miután az észt száját egy balszerencsés, rasszistának megbélyegezett kifejezés hagyta el játékstream közben. A közleményében a Milton Keynes-i gárda azonban zéró toleranciát hirdetett, mondván, „a rasszizmus semmilyen formája sem bocsátható meg”.

Annak kipattanásakor az ügy Vips Forma-2-es csapatát, a Hitech Grand Prix-t is „sokkolta”, ennek ellenére továbbra is a csapattal versenyezhet. A brit csapat csak szerdán tisztázta a 21 éves versenyző helyzetét, aki hat forduló után a hetedik helyen áll a bajnokságban. „Úgy döntöttem, Jüri megtarthatja az F2-es ülését a Hitech-nél a szezon hátralevő részében, de komolyan megvitattuk a döntést” – idézi Oliver Oakes szavait a csapat közleménye.

„Azzal, hogy befejezheti a szezonját a csapatnál, lehetőséget kap arra, hogy tetteivel bebizonyítsa, milyen ember is ő valójában. Azt viszont egyértelművé tettem, hogy a használt nyelvezet teljesen elfogadhatatlan. Mégis úgy döntöttem, megadom neki a lehetőséget, hogy jóvátegye, ami tett.”

Vips megtartására közleményben reagált a Forma-2, melyben a sorozat meglepettségét fejezte ki azzal kapcsolatban. „A Jüri Vipsszel történt közelmúltbéli incidenst követően az F2 szeretné nyomatékosítani, hogy a rasszista vagy diszkriminatív nyelvezet semmilyen környezetben sem tolerálható” – áll a kommünikében.

A Hitech Grand Prix ma meglepő döntést hozott, amit mi nem hoztunk volna meg

– tették hozzá, megjegyezve, hogy a jövőben gondosan figyelemmel kísérik a helyzetet. A Forma-2 idei szezonja – a Forma-1-ével és a Forma-3-éval együtt – Silverstone-ban folytatódik a hétvégén.

Forrás: Motorsport.com