2024.07.25.

Kitilthatják a Forma-1-ből a háromszoros világbajnok Nelson Piquet-t

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Nemzetközi sajtóértesülések szerint a Forma-1 kitilthatja a paddockból Nelson Piquet-t, miután a háromszoros világbajnok rasszistának ítélt megjegyzéssel illette Lewis Hamiltont. A brazil is megszólalt a történtek kapcsán.

A minap látott napvilágot az a 2021 novemberében készült interjú, melyben a tavalyi Brit Nagydíj első körében történt incidens kapcsán Nelson Piquet rasszistának vélt szóhasználattal bírálta Lewis Hamiltont, amiért kilökte Max Verstappent a versenyből. Nagy port kavart az eset, amit jól mutat, hogy a Forma-1 és a Mercedes után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), valamint versenyzőtársai is kiálltak a hétszeres vb-győztes mellett.

Közleményében a sportág határozottan leszögezte, hogy „a diszkriminatív vagy rasszista nyelvezet bármilyen formában elfogadhatatlan, és nincs helye a társadalomban”. Azóta nem jelent meg újabb hivatalos állásfoglalás a sorozat részéről, de több orgánum, köztük az általában jól értesült The Race is azt állítja, már tervezik a háromszoros világbajnok eltiltását, azaz nem léphetne be a paddockba, habár a világbajnoki éllovas Verstappen apósjelöltjéről van szó.

Ugyanakkor a 69 éves versenyző eleve ritka vendégnek számít a Forma-1-ben, leginkább a Brazil – immár Sao Pauló-i – Nagydíjakon teszi tiszteletét. Hazai versenyeitől eltekintve a Red Bull Ringen 2015-ben és 2018-ben járt, előbbi alkalommal a Legendák Parádéja okán, míg négy éve a pole-pozíciósnak adta át a díjat (lásd nyitóképünkön). Mindemellett fia, Pedro Piquet versenyeit is rendszeresen a helyszínről kísérte figyelemmel, aki négy éve szerepelt az akkor még GP3 néven futó sorozatban.

Cikkében a The Race megjegyzi, hogy Piquet eltiltásának szimbolikus hatása lenne, mivel egyike a húsz, még élő Forma-1-es világbajnoknak, akik közül négy jelenleg az aktív mezőny tagja. Hagyománynak számít a sorozatban, hogy a korábbi világbajnokokat szívesen látják a paddockban, de az is elég ritkán fordul elő, hogy bárkit kitiltsanak.

Egyelőre nem tudni, meddig szólna az 1981-es, 1983-as, illetve 1987-es világbajnok eltiltása, már amennyiben meghúzzák ezt a lépést.

Piquet bocsánatot kért, de a sajtót is hibáztatja

A kedden kipattant ügyet Hamilton, a Forma-1, illetve a Forma-1-es társadalom mellett Piquet sem hagyta szó nélkül. A Motorsport.com-nak eljuttatott közleményében kért bocsánatot történtekért, mondván, „rosszul gondoltam át, amit mondtam”, ugyanakkor hozzátette, hogy a vitatott „neguinho” kifejezés a brazil portugál nyelvben a „fiú” vagy „személy” szinonimájaként is használják széles körben.

„Soha nem használnám azt a szót úgy, ahogy egyes fordítások alapján megvádoltak. Határozottan elítélek minden olyan felvetést, miszerint azzal a céllal használtam a szót, hogy lekicsinyítsek egy sofőrt a bőrszíne miatt. Szívből elnézést kérek minden érintettől, beleértve Lewist is, aki egy hihetetlen versenyző. Az egyes híroldalakon, illetve a közösségi médiában terjedő fordítás azonban nem helyes. A diszkriminációnak pedig nincs helye az F1-ben vagy a társadalomban” – jegyezte meg Piquet a történtek kapcsán.