2024.05.19.

Itt a lista, ezeket a magyar versenyzőket támogatják

Fotó: HUMDA

Nyolc szakág 29 versenyzőjét támogatja első lépésben a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld-mobilitás Fejlesztési Ügynökség Zrt. utánpótlásnevelési rendszere, a HUMDA Academy. 

A programot bejelentő keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kiválasztott autó- és motorversenyzők „alapos felmérési munkát követően, transzparens és mérhető elbírálási szempontok alapján kerültek a programba”. A kiválasztási folyamatot Michelisz Norbert, a túraautó-világkupa (WTCR) 2019-es bajnoka, valamint Talmácsi Gábor, a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentiméteres kategóriájának 2007-es győztese irányította.

A több mint száz jelentkező eddig elért eredményei mellett a vezetéstechnikát, valamint a fizikai és mentális alkalmasságot vizsgálták. A képességek felmérésében a sportágspecifikus módszerekkel foglalkozó Fit4Race volt a HUMDA partnere. A végleges névsor kialakításához a fizikai, mentális, pszichológiai, valamint biomechanikai felmérések eredményei mellett az életkort, a tapasztalatot, a versenyzőben rejlő potenciált, a sporthoz való hozzáállást és a mikrokörnyezetet is figyelembe vették. Elhangzott, hogy a HUMDA támogatásának célja nem az, hogy egészében fedezze egy versenyző teljes szezonját anyagilag, hanem az, hogy kiegészítse a már meglévő költségvetést.

„A HUMDA egyik fő feladata az utánpótlás megtalálása és a versenyzők fejlesztése, ezért megnéztük, hogy világszerte hol vannak olyan programok, amelyekben rendszer szerint gondolkodnak, és ezeknek a vizsgálata, valamint egy tanulmány elkészítése után állítottuk fel a saját rendszerünket” – mondta Őry Kornél, a HUMDA Zrt. szakmai igazgatója.

Talmácsi Gábor, a HUMDA Academy mentora úgy fogalmazott, megtisztelő, hogy részt vehetett a programban. Hozzátette: évről évre jelentős anyagi terheket ró a motorsport a versenyzőkre, ehhez igyekeznek támogatást adni, ami mindenképpen nagy előrelépés nekik. Michelisz Norbert azt emelte ki, hogy a program kialakítása alatt ő maga is nagyon sokat tanult. „Az anyagiakból fakadó nyomás mindig nagy ebben a sportágban, ezen az életszakaszon én is végigmentem, és hogy sikerült kitörnöm belőle, ahhoz jó időben, jó helyen kellett lenni, de ehhez nagy adag szerencsére is szükség volt” – mondta.

A HUMDA Academy tehetséggondozó programjának versenyzői:

  • Gokart: Gáspár Benett, Gender Tamás, Hideg-Szikszai Ádám, Krepcsik Áron, Krózser Menyhért, Molnár Martin, Nógrádi Nimród, Willisits Vilmos, Zsebő Marcell
  • Rali: Csomós ‘Mixi’ Miklós, Hangodi Bendegúz, Herczig Patrik
  • Túraautó: Bucsi Attila, Rácz Gergő
  • Enduro motor: Liszka Roland, Zsigovits Norbert
  • Gyorsasági motor: Farkas Kevin, Görbe Soma, Kecskés Bence, Kovács Bálint, Molnár Gergő, Moor Rossi, Számadó Máté, Varga Tibor, Vincze Martin
  • Motokrossz: Katona Áron, Pergel Bence
  • Supermoto: Surányi Balázs
  • Triál motor: Csizmadia Barnabás
  • Csapattámogatások: Révész Racing (versenykamion), Zengő Motorsport (túraautó)

Forrás: MTI, HUMDA