2024.07.25.

Bejelentették, új autóval készül a Red Bull

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Mégsem marad ki a sorból a Red Bull RB17: igaz, nem Forma-1-es autóként jelenik majd meg évek múlva, és csak egy szűkebb körnek lesz elérhető. Több szempontból is úttörő lesz a Red Bull életében az Adrian Newey által tervezett, újabb hiperautó.

A koronavírus-járvány több csapatnál is zavart okozott az autók elnevezése terén, mivel 2021-re szinte alig változtak az egy évvel korábban használt Forma-1-es autók, az eredetileg akkorra tervezett szabálymódosításokat ugyanis a pandémia miatt az idei évre halasztották.

Miután az RB16-ot így az RB16B, majd az RB18 követte, a Red Bullnál kimaradt az RB17, de mint kiderült, nem végleg. A Milton Keynes-iek keddi bejelentése alapján azonban nem Forma-1-es autóként ölt formát, és csak 2025-ben mutatkozik be. Kevesebb mint három év múlva hiperautóként jelenik meg az RB17, amit egy V8-as turbóhibrid erőforrás fog hajtani. 1115 lóerős teljesítményét szándékosan úgy határoztak meg, hogy ne legyen nagy különbség egy F1-es versenygépéhez képest.

„Fontos mérföldkövet képvisel a Red Bull Advanced Technologies életében az RB17” – jelentette ki a csapat közleményében Christian Horner, a Red Bull főnöke. „Mostanra már teljes mértékben képesek vagyunk sorozatgyártású autót alkotni és készíteni a Red Bull Technology kampuszán. Mindemellett az RB17 lesz az első autó, mely a Red Bull márkanevet viselve áll majd a gyűjtők rendelkezésére.”

„Az RB17 egy csomagba foglalja mindazt, amit a bajnoki Forma-1-es autók gyártásáról tudunk, és amely extrém teljesítményt nyújt egy kétüléses pályaautó képében” – tette hozzá Adrian Newey. „Az RB17 messze túlmutat azokon a tervezési és műszaki határokon, amik korábban a rajongók és a gyűjtők ismertek, mindezt a teljesítmény iránti szenvedélyünktől vezérelve.”

A Forma-1-es tervezőguru Adrian Newey által megálmodott kétajtós hiperautóból mindössze 50 darabot gyártanak majd, a gyűjtőknek, kifejezetten pályahasználatra szánt modell 5 millió dolláros, mostani árfolyamon számolva 2 milliárd forintos ára is ezt fogja tükrözni. Ekkora összegért az RB17-et megvásárló hivatalos gyűjtők többek között a Red Bull szimulátorait is használhatják majd, továbbá fejlesztő- és vezetéstechnikai programokon, képzéseken vehetnek részt.

Közleményében a Red Bull kiemeli, az RB17-projekt célja a munkahelyek megőrzése is volt, hiszen a Forma-1-ben bevezetett költségplafon ebben a tekintetben is határt szab a csapatnak. A hiperautónak köszönhetően viszont 100 új pozíciót is sikerült teremteni a Milton Keynes-i bázison.