2024.04.18.

Visszatér a Red Bull neveltje

Fotó: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool

Közel három hónap kihagyás után újra versenyezni fog Jonny Edgar: a pályafutását Crohn-betegsége miatt ideiglenesen felfüggesztő Red Bull-junior a Forma-3 jövő hétvégi, silverstone-i fordulóján már a mezőny tagja lesz.

Egyik pillanatról a másikra derült ki áprilisban, hogy miután Crohn-szindrómát diagnosztizáltak nála, átmenetileg kiszáll a Forma-3-ból folytatja Jonny Edgar.

A 18 éves brit versenyző akkoriban úgy fogalmazott, amint állapota lehetővé teszi, visszatér. A jelek szerint ez alig három hónappal a korábbi bejelentés után történik meg, pénteken ugyanis megerősítették, hogy a Red Bull brit növendéke jövő hétvégén ismét a Trident színeiben indul, ráadásul hazai pályáján, Silverstone-ban tér vissza a kategóriába.

„Azt követően, hogy megállapították nálam a Crohn-betegséget, mostanra kellően felépültem annyira, hogy visszatérjek a versenyzéshez” – nyilatkozta visszatérése kapcsán Edgar, köszönetet mondva családja és barátai mellett többek között Dr. Helmut Markónak, a Red Bull tanácsadójának, valamint a csapatnak és a Tridentnek. „Mindenki keményen dolgozott a támogatásomon, hogy újra egészséges legyen. Szüntelen támogatásukat pedig nagyra értékeljük.”

Fotó: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool

Idén eddig csak egy hétvégén állt rajthoz Edgar, mégpedig a bahreini szezonnyitón, ahonnan – akkori egészségügyi állapota miatt is – csak egy 11. és egy 13. hellyel távozott. Gyógyulása alatt Oliver Rasmussen helyettesítette Imolában és Barcelonában, mialatt a bajnokság második helyén álló Roman Stanĕk és Zane Maloney az olasz csapat kötelékében maradt.

Edgar a német Forma-4 regnáló bajnokaként mutatkozott be tavaly a Forma-3-mal, a Carlinnal 23 pontot szerezve az összetett 18. helyén fejezte be debütáló szezonját. Ettől függetlenül a Red Bull támogatását már 2018 óta élvezi.

Ugyanakkor a Red Bull Junior Team háza táján továbbra is kérdéses, mi lesz a Forma-2-ben versenyző Jüri Vips sorsa, akit a napokban függesztettek fel, miután egy játékstreamben rasszistának ítélt szavakat használt. Az észt versenyző helyzetéről egyelőre a Hitech Grand Prix is hallgat, pedig a Forma-1-ével és a Forma-3-éval együtt a Forma-2 idénye is a jövő héten folytatódik.