2024.05.19.

Folytatódik: Mazepin perre megy a Haasszal

Fotó: Mark Sutton / Motorsport Images (Haas F1 Team)

Mivel továbbra sem kapta meg 2022-es fizetése egy részét, pert indít a Haas ellen Nyikita Mazepin. Az orosz médiának úgy fogalmazott, a csapat példát vehetett volna a Forma-1-ről, mely – állítása szerint – kártérítést fizetett az Orosz Nagydíj promóterének.

Nyikita Mazepintől azok után vált meg a Haas, hogy februárban kirobbant az orosz-ukrán háború – ugyanezen okból kifolyólag az addigi névadó szponzornak, az Uralkalinak sem volt maradása, ahogyan az Orosz Nagydíjat is törölték a Forma-1-es versenynaptárból. Az orosz versenyző azonban továbbra sem tett le a visszatérésről, de ez egyelőre csak a júliusi Selyemút-rali formájában fog megvalósulni.

Pár héttel ezelőtt a nemzetközi sajtóban arról cikkeztek, hogy az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók részeként egy észak-szardíniai luxusvillát is lefoglaltak Mazepinéktől. A minap viszont újabb fordulatot vett a Mazepin-ügy: az orosz pilóta egy helyi orgánumnak adott interjújában megerősítette, hogy jogi lépéseket tesz a Haas ellen, fizetését ugyanis a mai napig nem kapta meg. Elhatározása kapcsán leszögezte, hogy a lépés független az édesapja érdekeltségébe tartozó Uralkalitól, csak közte és a csapat között fog zajlani a per.

Mazepin kijelentése kapcsán a The Race-nek nem sikerült utolérnie a Haas csapatát. Mindenesetre a 23 éves versenyző arra hivatkozik, hogy a szerződés felbontásakor az amerikaiaknak még volt fizetéshátralékuk vele szemben 2022-re. „Még mindig nem fizették ki. Csak arról beszélek, hogy nem teljesítették szerződéses kötelezettségeiket. Fontos azonban megérteni, hogy két, egymástól független megállapodás volt. Az egyiket a névadó szponzorral kötötték, annak megszegése pedig nem gyakorolt közvetlenül hatást a csapatban való jövőmre” – magyarázta az RBC-nek.

Úgy véli, a Haas követhette volna a Forma-1 példáját, ugyanis „információi szerint” a sorozat kártérítést fizetett az Orosz Nagydíj promóterének, miután bejelentették az egyezség felbontását. Oroszország ráadásul hosszú időre elvágta magát a királykategóriától, legalábbis annak közleménye szerint „belátható időn belül” nem tér vissza az országba, így Szocsi mellett Szentpétervárra sem, mely jövőre mutatkozott volna be a versenynaptárban.