2024.05.19.

Botrány, azonnal felfüggesztették a Red Bull neveltjét

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Azonnali hatállyal felfüggesztette juniorprogramjából Jüri Vipset a Red Bull Forma-1-es csapata, miután álláspontjuk szerint az észt elfogadhatatlan, rasszista kifejezések használt egy játékstreamben.

Futótűzként terjedt el a felvétel a közösségi médiában, melynek tanúsága szerint egy Twitch-közvetítés alatt, miközben több barátja, köztük akadémistatársa, Liam Lawson társaságában a Call of Duty-val játszott, a „ri**nc ni**er” kifejezés hagyta el Jüri Vips száját. A rasszistának ítélt viselkedés miatt a Red Bull azonnali hatállyal felfüggesztette az észtet, az ügyben pedig vizsgálat indul – jelentette be még kedd este az alakulat.

„A bántalmazás minden formáját elítéljük, szervezetünk zéró toleranciát hirdet a rasszista nyelvhasználattal vagy viselkedéssel szemben is” – olvasható a közleményben. A Red Bull lépésére Vips is reagált: közösségi oldalán azt írta, hogy elfogadhatatlannak tartja, amit mondott, egyúttal nem tükrözi az általa képviselt értékeket. „Rettenetesen sajnálom, amit tettem, hiszen nem ilyen példát szeretnék mutatni. A teljes vizsgálat során együttműködő leszek” – jegyezte meg a 21 éves észt.

Vips amellett, hogy a Red Bull tartalék- és fejlesztőpilótája volt mostanáig, 2018 óta élvezte az energiaitalosok támogatását. Idén már második teljes szezonját teljesítette a Forma-2-ben a Hitech Grand Prix színeiben, jelenleg a tabella hetedik helyén áll. Az év korábbi szakaszában, a Spanyol Nagydíj első szabadedzésén pályára is gördülhetett a Red Bull autójával, de az előző két évben is részt vett szezonközi és -végi teszteken.

Fotó: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool

Egyelőre kérdéses, indulhat-e egyáltalán az F2 következő, silverstone-i futamain. A Motorsport.com megkeresésére Oliver Oakes, a Hitech Grand Prix alapító-csapatfőnök elmondta, sokkolta és megdöbbentette az esetet, melyről ő is mindössze egy órával korábban szerzett tudomást. „Jüri megjegyzései sértőek, egyáltalán nem tükrözik a Hitech Grand Prix átfogó értékeit” – jelentette ki.