2024.05.19.

Csak hetek kérdése, hogy Piastri lehetőséget kapjon az F1-ben

Fotó: Laurent Charniaux / Alpine F1 Team

Habár a williamses bemutatkozás (egyelőre) várat magára, nincs is már annyira messze attól Oscar Piastri, hogy az Alpine juniorjaként Forma-1-es versenyhétvégén mutatkozzon be.

Az elmúlt hetekben attól zengett a nemzetközi sajtó, hogy a Williamsnél gyengélkedő formát mutató Nicholas Latifit leváltva akár már idén bemutatkozhat a Forma-1-ben Oscar Piastri. A jelek szerint azonban a grove-i csapatnál ragaszkodnak ahhoz, hogy kitöltsék az aktuális szerződéseket, addig nem terveznek versenyzőcserét.

Ettől függetlenül a korábbi F2-es és F3-as bajnok heteken belül idei Forma-1-es autót is vezethet amellett, hogy az Alpine juniorjaként és tartalékpilótájaként átfogó tesztprogramot teljesít a csapat tavalyi versenygépével. Úgy értesült a Motorsport.com, hogy a Francia Nagydíj első szabadedzésen pályára gördülhet Piastri, mégpedig egy idei szabályváltozásnak köszönhetően, melynek értelmében a csapatok két szabadedzésen is kötelesek újoncot a volán mögé ültetni.

A korábbi sajtóértesülések alapján Silverstone-ban már a Williamsszel debütált volna az ausztrál, de végül még az Alpine-t sem vezetheti a Brit Nagydíj helyszínén. Ezt az enstone-iak csapatfőnöke, Otmar Szafnauer is megerősítette; a háttérben vélhetően az áll, hogy a csapat újabb fejlesztési csomagot készül bevetni. Azt viszont leszögezték, hogy mindenképpen lehetőséget fognak biztosítani Piastri számára. „Nemsokára. A válasz az, hogy tervezzük autóba ültetni őt, de még nem jelentettük be, mikor” – idézi a portál Szafnauer szavait a 21 éves ausztrál kapcsán.

Logikus választás lenne a Red Bull Ring is, ám Ausztriában rendezik az év második sprintfutamát, így már péntek délután sor kerül az időmérő edzésre. Az Alpine hazai pályája is legalább ennyire kézenfekvő, igaz, Piastri utoljára 2019-ben versenyzett a Paul Ricard-i pályán, amikor még a Forma Renault Európa-kupában indult.

Az év első kilenc futamán mindössze két csapat tett eleget kötelességének: Barcelonában a Williams Nyck de Vriesnek biztosított lehetőséget, így a Forma-2-győztes és Forma-E-világbajnok Alexander Albon autóját vezethette, míg Sergio Pérez autóját Jüri Vips vette át a Red Bullnál. (Más kérdés, hogy azóta igen rosszul áll az észt szénája: épp a minap függesztették fel az energiaitalosok juniorprogramjából.)

Részben már az Alfa Romeo is teljesítette az előírást azzal, hogy a bahreini első edzésen újdonsült pilótáját, Csou Kuan-jüt küldte pályára. Ugyanakkor még így is tizenhat betöltetlen lehetőség marad, amennyiben Piastri valóban részt vesz az első edzésen Le Castellet-ben.