2024.07.25.

A McLarennel veszíti el F1-es szüzességét a Red Bull juniorja

Fotó: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool

Indiai versenyzőnek biztosít tesztlehetőséget a McLaren Forma-1-es csapata a silverstone-i pályán – méghozzá olyannak, aki a rivális alakulat juniorprogramjának a tagja.

A különböző közösségimédia-felületeken erről még jelentek meg felvételek, azonban már a hét korábbi részében bejelentették*, hogy a Red Bullnál pallérozódó Jehan Daruvala kedden és szerdán először ülhet F1-es autóba. Érdekes módon az indiai Forma-2-es pilóta nem az energiaitalosokkal vagy azok fiókcsapatával, az AlphaTaurival, hanem a McLarennel esik át a tűzkeresztségen.

A 23 éves versenyző a Forma-1-es Brit Nagydíjnak is otthont adó Silverstone-ban tesztelheti a wokingiak 2021-es versenyautóját, az MCL35-öst, aminek később a királykategóriás szuperlicensz megszerzése szempontjából is jelentősége lehet.

A Forma-2-es összetett harmadik helyén álló Daruvala ugyanakkor leszögezte, hogy a mostani tesztlehetőség semmit sem garantál neki a jövőre nézve. „Ez nem jelenti azt, hogy jövőre a Forma-1-ben fogok versenyezni. Eleve nincs túl sok szabad ülés, de lehetőséget kaptam arra, hogy egyáltalán F1-es autóba ülhessek. Amennyiben azonban mégis lehetőségem adódik, készen akarok rá állni” – jelentette ki.

„Korábban nem vezettem Forma-1-es autót, ez a teszt pedig azt a célt szolgálja, hogy kiismerjem az autót, a karakterisztikáját, illetve azt, hol vannak a határai. A célom, hogy megnyerjem a Forma-2-t, ami remélhetőleg elegendő lesz ahhoz, hogy letegyem a névjegyem.”

Fotó: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool

Amennyiben Daruvalának később mégis összejön a debütálás, ő lenne India harmadik Forma-1-es pilótája, Narain Karthikeyan és Karun Chandhok nyomdokaiba lépve.

* – Ahogyan az ESPN cikkében is látszik, eredetileg a Twitter-oldalán is közölte a McLaren, hogy a csapattal tesztel Daruvala, később azonban eltávolították a bejegyzést.