2024.04.18.

A célig kergették Verstappent, de nyert Kanadában

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Egyedül a biztonsági autó, azt követően pedig Carlos Sainz jelentett veszélyt Max Verstappen győzelmére a Forma-1-es Kanadai Nagydíjon. A holland azonban bírta a nyomást, idei hatodik sikerével pedig már lassan két futamgyőzelemnyi az előnye a bajnokság élén.

A rajtnál Verstappen az élről rajtolva magabiztosan tartotta meg a vezető pozíciót, másodiknak Fernando Alonso (Alpine), harmadiknak pedig Sainz sorolt be, de rövidesen megelőzte honfitársát és feljött másodiknak. A kilencedik körben Sergio Pérez (Red Bull) műszaki probléma miatt feladni kényszerült a futamot, ekkor virtuális biztonsági autós szakaszt rendeltek. Ezt kihasználva többen is, köztük az élen száguldó Verstappen, letudták az első kerékcseréjüket; ekkor a vezetést Sainz vette át, mögötte Alonso, valamint a harmadik helyre visszatérő Verstappen haladt.

Kisvártatva Verstappen visszavette vezető pozícióját, miután előbb megelőzte Alonsót, majd Sainz a bokszba hajtott új gumikért. Hamarosan Alonso a harmadik pozíciót is elveszítette, Hamilton ugyanis simán lehagyta. A 19. rajtkockából startoló Charles Leclerc (Ferrari) a 30. körben már hetedik volt, aztán hatodiknak jött fel, mivel Alonso autóján is kerekeket cseréltek. A 43. kör végén Verstappen másodszor is a bokszba hajtott friss abroncsokért, egy körrel később pedig Hamilton is letudta a második kerékcseréjét.

Ekkor Sainz újfent az élen állt, majd Cunoda Juki (AlphaTauri) ritkán látható módon hibázott: a bokszutcából kihajtva a falnak ütközött, emiatt pályára küldte a biztonsági autót.

Sainz azonnal a bokszba hajtott, aztán Verstappen mögé tért vissza a pályára, a Safety Car pedig az 55. körben engedte el a mezőnyt, a dobogós pozíciókban ekkor Verstappen, Sainz, Hamilton volt a sorrend.  Az újraindításnál Verstappen az élen maradt, de Sainz hamarosan üldözőbe vette, és támadni próbálta. Az utolsó előtti körben a spanyol nagyon közel került a holland Red Bulljához, de kulcsfontosságú pillanatban hibázott: nem tudott megfelelően kigyorsítani, így nem veszélyeztethette Verstappen diadalát.

Így a 24 éves pilóta F1-es pályafutása 150. futamán az idei hatodik, egyben karrierje 26. futamgyőzelmét aratta Montrealban. A második helyen Sainz, míg a harmadikon a hétszeres világbajnok Hamilton ért célba. Leclerc végül az utolsó előtti helyről rajtolva ötödikként ért célba, így 10 pontot szerzett, de a hátránya már 49 pont az élen álló Verstappennel szemben.

A világbajnoki idény két hét múlva Silverstone-ban, a Brit Nagydíjjal folytatódik.

A Kanadai Nagydíj végeredménye:

Az egyéni bajnokság állása (9/22 futam után):

  1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 175 pont
  2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 129 pont
  3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 126 pont
  4. George Russell (brit, Mercedes) 111 pont
  5. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 102 pont

A csapatbajnokság állása (9/22 futam után):

  1. Red Bull 304 pont
  2. Ferrari 228 pont
  3. Mercedes 188 pont
  4. McLaren 65 pont
  5. Alpine 61 pont

Forrás: MTI