2024.04.18.

Hosszú időre vált biztossá az Ausztrál Nagydíj jövője

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

További tíz évvel hosszabbították meg a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj szerződését, így a verseny jövője 2035-ig biztosított a versenynaptárban. A következő szűk másfél évtizedben ráadásul legalább ötször a szezonnyitónak ad majd otthont Melbourne, ahová 2023-ban a Forma-2 és a Forma-3 is ellátogat.

Újabb tíz évre szóló szerződéshosszabbítást jelentettek be az éj leple alatt, melynek értelmében 2035-ig biztosan lesz Ausztrál Nagydíj a Forma-1-ben. A hosszabbítással együtt megerősítették azt is, hogy jövőre a királykategória mellett annak nevelősorozatai, a Forma-2 és a Forma-3 is versenyezni fog Melbourne-ben, fennállásuk során először.

A melbourne-i pálya 1996-ban mutatkozott be a versenynaptárban, ahol a koronavírus-járvány 2020-as kirobbanása óta idén először, immár egy módosított vonalvezetésen versenyzett a mezőny. Az esemény minden idők leglátogatottabb sportrendezvénye lett, mivel a hétvége folyamán összesen 419 ezren szurkoltak a helyszínen. A futamot óriási fölénnyel a ferraris Charles Leclerc nyerte meg.

A megállapodásban pedig az is szerepel, hogy az elkövetkezendő időszakban ötször biztosan az Albert Parkban rendezik a Forma-1-es szezonnyitót, és a többi esetben a verseny elején kap helyet a helyszín. A jövő évi verseny időpontja még nem ismert, majd azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy a Motorsport Világtanács (WMSC) jóváhagyta a 2023-as menetrendet.

Forrás: Formula1.com