2024.07.25.

2009 óta először előforduló fordulat után dominált Verstappen, ellépett az összetett élén is

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Játszi könnyedséggel nyert Max Verstappen és a Red Bull a Forma-1-es Azerbajdzsáni Nagydíjon, a fölényes sikerből azonban a Ferrari is kivette a részét: még feltávig sem jutott Carlos Sainz és Charles Leclerc kettőse műszaki hiba miatt.

A rajtnál a tavalyi győztes Sergio Pérez (Red Bull) az élről induló Charles Leclerc elé vágva átvette a vezetést. A negyedik helyen haladó spanyol Carlos Sainz kilenc kör elteltével fékhiba miatt feladta a versenyt, ferraris márkatársa, Leclerc azonnal ki is állt a boxba – a rövid virtuális biztonsági autós fázis alatt a Red Bull két pilótája, Pérez és a címvédő Max Verstappen viszont nem jött ki. Az élen nem sokkal később Verstappen megelőzte csapattársát, aki kijött a bokszba, majd kicsivel később, a 19. körben a holland is új abroncsokat kapott. Leclerc, Verstappen, Pérez volt ekkor a sorrend az élen, de nem élvezhette sokáig a vezetést a Ferrari.

A 21. körben elfüstölt a motor a monacói autójában, így a maranellói istálló mindkét pilótája műszaki hiba miatt volt kénytelen kiszállni, amire a csapat történetében utoljára 2009-ben volt példa.

Ezzel a kettős győzelem szinte a Red Bull ölébe hullott: az újabb virtuális biztonsági autós szakasz alatt mindkét autót kihozták gumicserére, a verseny folytatásában pedig zavartalanul közlekedve aratott kettős sikert a csapat.

Az ötödször megrendezett Azeri Nagydíjon az ötödik különböző győztest avatták. Verstappen idei ötödik, pályafutása 25. F1-es sikerét zsebelte be, a vb-pontversenyben pedig növelte előnyét csapattársa, a másodikként célba érő, ezzel a pontversenyben előző Pérez és a nullázással a harmadik helyre visszacsúszó Leclerc előtt. A két Ferrari búcsúja nyomán „szabaddá váló” harmadik pozíciót George Russell (Mercedes) szerezte meg, aki negyedszer állt dobogóra pályafutása során.

Az már a rajt előtt biztos volt, hogy csúcsdöntést könyvelhet el a sorozat: a tizedik helyről rajtoló, kétszeres világbajnok Fernando Alonso 21 évvel, három hónappal és nyolc nappal ezelőtt mutatkozott be a Forma-1-ben az Ausztrál Nagydíjon. A 40 esztendős spanyol pilóta – akit végül hetedikként intettek le – a hétszeres vb-győztes Michael Schumacher rekordját adta át a múltnak, akinél 21 év és három hónap telt el első és utolsó versenye között.

A világbajnokság jövő hétvégén a montreali Kanadai Nagydíjjal folytatódik.

Az Azerbajdzsáni Nagydíj végeredménye:

Az egyéni bajnokság állása (8/22 futam után):

  1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 150 pont
  2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 129 pont
  3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 116 pont
  4. George Russell (brit, Mercedes) 99 pont
  5. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 83 pont

A csapatbajnokság állása (8/22 futam után):

  1. Red Bull 279 pont
  2. Ferrari 199 pont
  3. Mercedes 161 pont
  4. McLaren 65 pont
  5. Alpine 47 pont

Forrás: MTI