2024.05.19.

Fölényes sikerrel vágott vissza Kiss Norbert a szombati roncsderbi után

1

Fotó: Hungaroring Média

A címvédő és háromszoros Európa-bajnok Kiss Norbert újabb rajt-cél győzelmet aratott a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Hungaroringen zajló második fordulóján.

Az Eb-pontversenyt is vezető 37 éves szombathelyi pilóta szombaton ugyancsak rajt-cél győzelemmel kezdett az első futamon, majd a másodikon óriási balesetbe keveredett, amely a vasárnapi szereplését is kérdőjelessé tette. Az éjszaka folyamán aztán szerelőinek sikerült versenyképes állapotba hozniuk a kamionját, és Kiss megnyerte a vasárnapi időmérőt.

Kiss így a harmadik futamnak is az élről vágott neki, és a harmadik körtől kezdve jelentős távolsággal a 13 kamiont felvonultató mezőny élén haladva nyerte a 11 körös viadalt, majdnem tíz másodperccel Adam Lacko, és több mint 16 másodperccel a hatszoros Eb-győztes Jochen Hahn előtt.

A futam után a magyar versenyző elmondta: a szombati balesetet követően belülről számára nem tűnt olyan veszélyesnek a kamion állapota, de amikor kiszállt belőle, az volt az első gondolata, hogy számára ezúttal véget is ért a küzdelem. Hozzátette: rengeteg alkatrészt kellett cserélniük, és amíg ő aludt, pihent az éjszaka, versenyszerelői végig dolgoztak. Plusz segítőket is kaptak, hiszen balesetét látva azok a szerelők is autóba ültek, és hozták magukkal az alkatrészeket, akik normális esetben csak hétközben dolgoznak a kamionján.

„Este még nekem is nehéz volt feldolgozni a történteket, de reggelre azért kellően lenyugodtam. Az első években rosszabbul kezeltem az ilyen helyzeteket, ami a teljesítményem rovására ment aztán, de mostanra ehhez is megvan a kellő rutinom. Idegesen, erőből nem lesz gyorsabb a pilóta és az autója sem” – mondta. Hozzátette: jó volt, hogy az összerakott kamionnal vasárnap reggel a bemelegítésen tudott barátkozni, így az nem az időmérőből vett el értékes köröket.

„A versenyen is gyorsak tudtunk lenni, mondjuk a rajt most is kicsit necces volt, de az első kanyar után megvolt az előnyöm, és a másodiknál már csak magamra kellett koncentráljak, nem pedig arra, hogyan védekezzek. Ez a mostani győzelmem igazából a csapatom érdeme” – nyilatkozta.

Kiss tegnap versenyzőtársait is bírálta. Mint mondta, így sem túl népszerű a körükben, de ezzel semmi gondja nincs, hiszen nem barátokat gyűjteni jár az Eb-re, hanem a győzelmekért. A második, fordított rajtrácsos vasárnapi futamot nem a legjobb érzésekkel várja, mert azokat mindig veszélyesnek érzi, a szombaton történtek után ezúttal különösen. Az esetet végül versenybalesetnek minősítették, és nem hozott büntetéseket.

A kamion-Eb – Super Racing Fesztivál keretében zajló – magyarországi fordulójának negyedik futamát 15:20-tól rendezik.

A harmadik futam végeredménye:

  1. Kiss Norbert (magyar, MAN) 25:46.8 perc
  2. Adam Lacko (cseh, Freightliner) 9.721 másodperc hátrány
  3. Jochen Hahn (német, Iveco) 16.049 mp. h.

Forrás: MTI

1 thought on “Fölényes sikerrel vágott vissza Kiss Norbert a szombati roncsderbi után

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük