2024.05.19.

Michelisz csapattársa a pole-ban, gyengélkedtek a magyarok

Fotó: FIA WTCR sajtóközlemény

Mikel Azcona, a Hyundai spanyol versenyzője nyerte a túraautó-világkupa (WTCR) Hungaroringen zajló idei harmadik fordulójának szombati időmérő edzését, így a vasárnapi első futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

Michelisz Norbert csapattársa 1:52.020-as köridővel bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte másodikként Nathanaël Berthon (Audi), harmadikként pedig a szintén francia, címvédő és sorozatban kétszeres WTCR-bajnok Yann Ehrlacher (Lynk & Co) zárt.

A magyarok számára nem sikerült jól az időmérő, a 2019-ben világkupa-győztes Michelisz hetedik, Nagy Dániel (Cupra) 12., Tassi Attila (Honda) pedig 14. lett. Utóbbitól már az időmérő edzés első, húszperces szakaszában búcsút kellett venniük a hazai szurkolóknak, miután a 14. pozícióban zárta az etapot, amelyből a legjobb 12 jutott tovább a második szakaszba.

„Az volt a cél, hogy továbbjussak az első etapból, és bár kihoztam az autóból a maximumot, az új gumival sokat szenvedtünk, ez gondokat okozott nekünk. Hosszú éjszakánk lesz, de bízom benne, hogy pontszerző helyezésekért tudunk küzdeni vasárnap” – jelentette ki Tassi.

Befért ugyanakkor az időmérést folytató mezőnybe Nagy, aki a 12., még éppen továbbjutó köridőt érte el a Zengő Motorsport Cuprájával. Michelisz ebben a részben második volt, csupán 38 ezredmásodperccel elmaradva a leggyorsabb, 1:51.862-es időt teljesítő Néstor Girolamitól (Honda). A következő, tízperces etap elején Nagy csúszott a gumifalba az egyes kanyarban, ezért piros zászlóval félbeszakították az időmérést.

„Nagyon örültem, hogy bejutottam a második szakaszba, és úgy éreztem, meglehet a top 10, de sajnos a bal első gumi féktávon elforgott a blokkoló felnin, ez okozta a kicsúszást. Ki kell derítenünk, hogy ez miért történt, de bízom a csapatban, rendbe fogják hozni az autót és a versenyeken igyekszem pontokat szerezni” – mondta Nagy.

A körözés néhány perc múlva – Nagy autójának mentését követően – folytatódhatott, de a magyar szurkolóknak nem sok okuk volt az örömre, Michelisz ugyanis hetedikként zárt, ezzel eldőlt, hogy az utolsó szakasznak már nem lesz hazai résztvevője. Michelisznek ráadásul hathelyes rajtbüntetése van az első futamra, így azon majd csak a 13. kockából startolhat, a fordított rajtrácsos második versenyt viszont a második sorból, mégpedig a negyedik pozícióból kezdheti.

„Nem volt rossz az időmérő, az autó jól működött és magabiztos voltam, de szerettem volna közelebb végezni a 10. helyhez. Ezzel együtt úgy érzem, hogy vasárnap lesz lehetőségem a pontszerző pozíciókért küzdeni” – nyilatkozta Michelisz.

Fotó: FIA WTCR sajtóközlemény

A leggyorsabb kört az időmérő második részében Gilles Magnus (Audi) érte el 1:51.684-gyel. A Zengő Motorsport Cupráját vezető, 2012-es világbajnok Rob Huff kilencedik lett, így a vasárnapi második futamon majd a második helyről rajtolhat. A fordított rajtrácsos pole-pozíció a Lynk & Co versenyzőjéé, Santiago Urrutiáé lett.

A legjobb ötöt felvonultató harmadik szakaszban Azcona volt az egyetlen, aki csaknem hibátlan kört tudott futni, riválisai pedig ha tizedekkel is, de elmaradtak az idejétől, ketten pedig hibáztak az egyetlen gyors körükben, így a 25 éves spanyolé lett az első rajtkocka az első, úgynevezett főfutamra.

A WTCR magyarországi fordulójának első versenye vasárnap 11:20-kor kezdődik, a második futamot pedig 16:45-kor rendezik. Előbbit az Eurosport 2, utóbbit pedig az Eurosport 1 közvetíti élőben.

Forrás: MTI

1 thought on “Michelisz csapattársa a pole-ban, gyengélkedtek a magyarok

Comments are closed.