2024.05.19.

Pérezé a bakui nyitány, újra delfineznek az F1-ben

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Monacói győzelmét követően a Forma-1-es Azerbajdzsáni Nagydíj első szabadedzésén sem adta alább az első helynél Sergio Pérez. A mexikói egyszer a falat is érintőre vette, de a Red Bullnál ennél is aggasztóbbak lehetnek a szárnyproblémák – sokaknál pedig a delfinezés okozhat fejtörést.

Két héttel a Monacói Nagydíj után Azerbajdzsánban folytatódik a hétvégén a Forma-1 2022-es szezonja. A pénteki első szabadedzés azonban már tíz perc elteltével virtuális biztonsági autót rendeltek el, Mick Schumacher autója ugyanis szivárogni kezdett, így félreállt a pálya szélén a Haasszal. Alig néhány perccel később újabb hasonló jellegű megszakítás következett, miután „meghalt” a Williams Nicholas Latifi alatt. A német és a kanadai versenyző számára ezzel lényegében véget ért a gyakorlás.

Ezalatt az élen is kialakult egy kezdetleges sorrend, mely alapján továbbra is a Red Bull tűnik erősebbnek. Ugyanakkor a konstruktőri tabellát vezető gárda sem lehet nyugodt, mert nyitott állapotban az állítható hátsó szárny felső terelőlapja erőteljesen rezonál. Utoljára Spanyolországban küzdött DRS-gondokkal a Red Bull, de hasonlóan feltűnő volt, hogy több csapatnál is visszatért a delfinezés, különösen a Ferrari és a Mercedes esetében volt megfigyelhető a jelenség.

Házon belül pedig Sergio Pérez állt az élre, pedig a mexikói a falat is érintőre vette. A legvégén Max Verstappen is hibázott a 15-ös kanyarnál, meg is forgott a címvédő. A különös hiba kapcsán a holland jelezte is a rádión, hogy technikai eredetűnek véli a problémát.

Pérez 1:45.476-tal bizonyult a leggyorsabbnak az első szabadedzésen, a Red Bullok közé pedig – bő egy tizedmásodperces lemaradásban – Leclerc ékelődött be a Ferrarival, Verstappen pedig a harmadik helyen kezdett, Carlos Sainzot megelőzve. Ötödikként Fernando Alonso már több mint egy másodperces lemaradásban végzett, mögötte Lewis Hamiltonnal, Cunoda Jukival, George Russell-lel, Pierre Gaslyval és Esteban Oconnal lett teljes az első tíz sorrendje. A McLarenek a különleges festésű Alfa Romeókkal együtt csak a mezőny második felében kezdték a hétvégét.

A második szabadedzéssel magyar idő szerint 16 órától folytatódik a program. Az eseményeket az M4 Sport közvetíti élőben.

Az első szabadedzés végeredménye:

1 thought on “Pérezé a bakui nyitány, újra delfineznek az F1-ben

Comments are closed.