2024.07.22.

A befutóig üldözték, Drugovich behúzta idei negyedik győzelmét

Fotó: Eric Alonso / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

„Monaco, bébi!” – kiáltotta idei negyedik futamgyőzelme után a rádióban a Forma-2 éllovasa. Felipe Drugovichot ezúttal sem tudták megverni, magabiztos fölénnyel várhatja így a folytatást.

Miután egy sor büntetést kiszórtak a pénteki időmérő edzést követően, Felipe Drugovich várhatta az élről a Forma-2 monacói főversenyét, ami majd’ 20 perces csúszással kezdődött csak el. A sárga zászlókat azonban már a felvezető kör elején lengetni kellett, mivel a pole eredeti birtokosa, Liam Lawson mellett Roy Nissany is a rajtrácson ragadt, így ők a bokszból eredhettek a mezőny után.

A szombati sprintversennyel ellentétben ezúttal tiszta volt a rajt: Drugovich simán megőrizte az első helyet, miközben Théo Pourchaire-nek Jack Doohannel szemben kellett védekeznie mögötte. A következő körökben az MP Motorsport brazil pilótája egymás után szórta a leggyorsabb köröket, néhány kör után már 2,8 másodperccel vezetett.

Többen is megkockáztatták a korai kerékcserét, de nem bizonyult kifizetődőnek a húzás, főleg azok után, hogy a 19. körben pályára gördült a biztonsági autó, aminek köszönhetően mindenki más is teljesíthette kötelező kiállását. A mezőny végén kullogó Amaury Cordeel találta el a falat az Anthony Noghes-ban, ezután pedig a célgörbében parkolta le a belga a Van Amersfoort Racing autóját.

Annak műszaki mentése viszont finoman szólva hagyott kívánnivalókat maga után: Cordeel autójával ugyanis néhány pillanatra a bokszkijáratot is sikerült eltorlaszolni, miközben Drugovich vezetésével a mezőny visszatért volna a pályára. A brazil így is megőrizte a vezetést, ellenben Doohant átugrotta Jüri Vips.

Három körrel később folytatódhatott a verseny, de nem sokáig, mert két kör után következett az újabb SC-fázis, miután a hajtűkanyar kijáratánál Clément Novalak – Cem Bölükbaşıval találkozva – a szalagkorlátnak ütközött. (Hasonlóan esett ki szombaton is a francia, csak akkor Ajumu Ivasza tette őt a falba a Rascasse-nál.)

A második újraindítás után Pourchaire minden lehetséges módon próbálta megszorongatni Drugovichot, azonban nem járt sikerrel. Az utolsó körökre egy másodpercen kívülre is került a Sauber francia akadémistája, ennek révén zavartalanul szerezte meg idei negyedik győzelmét a bajnoki éllovas. Mögötte Pourchaire-t és Vipset intették le, őket pedig Doohan, Enzo Fittipaldi, Marcus Armstrong, illetve a Prema párosa, a szombaton győzedelmeskedő Dennis Hauger és Jehan Daruvala kísérték célba.

Az utolsó pontokat Logan Sargeant és Szató Marino csípték el, miután az utolsó körben Ivasza megtorpedózta Calan Williamst, aminek következtében mindketten a falban végeztek a visszafordítónál. A versenyfelügyelők később a japánt találták vétkesnek, de az emiatt kiszabott öt másodperces büntetés semmit sem változtatott az eredményen.

Újabb sikere után és a lenullázott sprintfutam ellenére tovább növelte előnyét Drugovich az összetettben, már 32 ponttal vezet Pourchaire előtt, ahogyan az MP Motorsport is őrzi vezető pozícióját a csapatok sorrendjében. A bajnokság két hét múlva folytatódik, akkor ugyancsak egy utcai pályára látogat a mezőny, mégpedig az azeri F1-es hétvége keretében.

A főfutam végeredménye (első 10 helyezett):