2024.04.18.

Először nyert a Forma-2-ben az F3 tavalyi bajnoka

Fotó: Prema Racing

Hauger- és kettős Prema-sikert hozott a Forma-2 monacói sprintversenye, melyet a rajt és egy baleset határozott meg érdemben. A bajnoki éllovas azonban – idén először – nullázott a hercegségben.

Miután a szokottnál is körülményesebben alakult ki a rajtsorrend Monacóban, végül Jake Hughes vághatott neki az élről a Forma-2 monacói sprintversenyének. A Van Amersfoort Racing pole pozíciósa azonban nem örülhetett sokáig: a piros lámpák kialvását követően állva maradt a rajtrácson, és az egész mezőny elhúzott mellette.

Hughes visszaesése után a Prema párosa, Dennis Hauger és Jehan Daruvala került az élre, míg a rajt másik nagy vesztese a bajnokságban vezető Felipe Drugovich volt. A brazil már az első körben defektet kapott, miután Roy Nissany nekiment hátulról, így a sor végén találta magát. Az MP Motorsport ezt követően egy merész húzással próbálta menteni Drugovich versenyét: az esőcseppeket észlelve esőgumikért hívták ki – ám a csapadék intenzitása nem nőtt, ezért négy körrel később jöhetett vissza slickekért. Ekkor ráadásul a megengedettnél gyorsabban hajtott a bokszutcában, így egy öt másodperces büntetéssel lett gazdagabb a brazil. Némi kommunikációs követően, a táv harmadánál kiállt a versenyből.

Eközben a pályán teljesen szétszakadt a mezőny, mindössze egyetlen baleset zavarta meg a 30 körös sprint menetét. A tizedik körben pályára is hajtott a biztonsági autó, miután Ivasza Ajumu a falnak lökte Clément Novalakot a Rascasse kijáratánál. A versenyfelügyelők a DAMS japánját találták vétkesnek az ütközésben, megmozdulását egy tíz másodperces időbüntetéssel „jutalmazták” – ez viszont már semmit sem segített Novalakon, illetve a mindkét autójával kieső MP Motorsporton.

A Premánál annál inkább volt ok az ünneplésre – Dennis Haugerrel megszerezték idei első győzelmüket az olaszok, ráadásul rögtön egy kettős sikernek örülhettek, Jehan Daruvala ugyanis megőrizte második helyét Marcus Armstronggal szemben. Az F3 tavalyi bajnoka első győzelmét könyvelhette el a bajnokságban. Enzo Fittipaldi az egész verseny alatt stabilan tartotta a negyedik pozíciót, így Jüri Vips, Théo Pourchaire és Jack Doohan előtt ért célba. Utolsó pontszerzőként a győztes Haugerhez, Daruvalához és Vipshez hasonlóan Red Bull-junior Liam Lawsont intették le.

Idei első nullázása ellenére Drugovich továbbra is vezeti az egyéni összetett, 25 pont az előnye Pourchaire-rel szemben, ahogyan az MP Motorsport is őrzi első helyét a csapatbajnokságban. Az F2-esek monacói programja a 42 körös főfutammal zárul, amit vasárnap 9:50-től rendeznek meg – az eseményt az M4 Sport közvetíti élőben.

A monacói sprintverseny végeredménye (első 8 helyezett):

Az egyéni bajnokság állása (8/28* futam után):

  1. Felipe Drugovich (brazil, MP Motorsport) 88 pont
  2. Théo Pourchaire (francia, ART Grand Prix) 63 pont
  3. Jehan Daruvala (indiai, Prema Racing) 49 pont
  4. Marcus Armstrong (új-zélandi, Hitech Grand Prix) 42 pont
  5. Liam Lawson (új-zélandi, Carlin) 38 pont

A csapatbajnokság állása (8/28* futam után):

  1. MP Motorsport 110 pont
  2. ART Grand Prix 88 pont
  3. Hitech Grand Prix 76 pont
  4. Carlin 74 pont
  5. Prema Racing 73 pont

* – Korábbi cikkeinkben 26 futamot tüntettünk fel, időközben azonban bejelentették az oroszországi hétvége pótlását. A kieső szocsi fordulót úgy pótolják be a Forma-2-ben, hogy a Francia Nagydíjra is elkíséri a mezőny a királykategóriát.