2024.05.19.

Büntetéscunami a Forma-2 monacói időmérője után, az élen is történt változás

Fotó: Clive Rose / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

A pályán ugyan Liam Lawson volt a leggyorsabb, mégsem tarthatta meg a pole-t Monacóban. Az végül az éllovas Felipe Drugovich ölébe hullott – pedig a brazil csalogatta elő a sárga zászlókat, ami aztán több büntetést is eredményezett.

Még péntek délelőtt sor került a Forma-2 két részre bontott időmérő edzésére Monaco utcáin, az eredmény azonban órákkal később, majdhogynem az esti órákban vált hivatalossá. Az A-csoportban, egyúttal az egész kvalifikáción hiába bizonyult a leggyorsabbnak, Liam Lawsontól elvették a rajtelsőségét, ugyanis nem lassított kellőképpen a sárga zászló alatt. A versenyfelügyelők megállapították, hogy az új-zélandi Red Bull-junior adott miniszektora mindössze 12 ezredmásodperccel volt lassabb, mint a legjobb körében. Lawson a meghallgatáson egyébként elismerte, hogy látta a sárga zászlókat és a fényjelzést is a sportbírói posztnál.

Lawson az öt rajthelyes büntetésen túl elvették a legjobb körét (amivel csoporton belül a harmadik helyre esett vissza), illetve két büntetőpontot is kapott az esetért, így a szombati fordított rajtrácsos futamot például csak a 11. helyről kezdheti meg. Akadémistatársát, Ivasza Ajumut ugyancsak megbüntették, az ő esetében tízrajthelyes hátrasorolást szabtak ki a versenyfelügyelők, három büntetőpont kíséretében – így a japán a 20. rajtkockába esik vissza. Vizsgálták Jack Doohant is, de az ausztrált sikerült tisztázni, miután bizonyítást nyert, hogy a pálya adott szakaszán hét tizedmásodperccel volt lassabb, mint a legjobb körében.

Azzal, hogy Lawson mellett Ivaszát is megbüntették, Felipe Drugovich ölébe hullott a pole, pedig az ominózus sárga zászlót is ő idézte elő. Az MP Motorsport bajnoki éllovas versenyzője az Anthony Noghes-ból kigyorsítva vágta falnak az autója bal hátsó részét, így a célegyenes elején félrehúzódott, miközben közvetlenül mögötte érkezett Lawson.

Tehetetlennek érezte magát a vétkesnek ítélt Lawson

A Carlin pilótáját már a kvalifikáció leintése után kérdezték az esetről, de elmondása szerint már tehetetlen volt, mivel nem maradt ideje arra, hogy számottevően lassítson. „Amikor az utolsó kanyarba értem, gyakorlatilag nem volt semmi” – idézi Lawson szavait a RaceFans. „Az utolsó kanyarhoz értem, ahol a bokszutca fala ívelt, ahogyan az egyenes is. Ahol Felipe leparkolt, onnan lényegében nem is láttuk a vonalat, amíg el nem értünk addig. Ezen a ponton pedig 30 méterre voltunk a vonaltól. Alapvetően sok helyet hagytam, meg is kerültem őt.”

Több kisebb szankciót is jóváhagytak a stewardok, ezek egyike volt például Amaury Cordeel megrovása, amit a belga azzal érdemelt ki, hogy az időmérő alatt áthajtott a Charouz bokszterületén, majd nekiment egy, a tartalékszárnyakat tartó állványnak. A belga pilóta egyébként is egyetlen pontra van az eltiltástól, holott csak az év elején mutatkozott be, így nem kizárt, hogy három hét múlva – ideiglenesen – másik versenyzőt fog indítani a Van Amersfoort Racing.

Az óriási baleset sem maradt el Monacóban

A holland csapat ugyanakkor sikerként könyvelheti el, hogy az egyik autója legalább a szombati sprinten az élről indulhat, még ha azt nagyon csúnyán össze is törte Jack Doohan, amikor elmérte az Uszoda-sikánt. A brit versenyző nem sérült meg a balesetben, ami miatt a piros zászlót követően már nem is indították újra a B-csoportot. Hughes később a Twitteren meg is jegyezte, hogy ezek után jön a csapat szerelőinek néhány sörrel.

A Forma-2 sprintversenyét szombaton, az F1-esek időmérő edzése után rendezik meg, 17:40-es kezdéssel. Az eseményeket az M4 Sport+-on közvetítik élőben.

Az időmérő edzés végeredménye (a körelvételek után, büntetések nélkül):

 1. Felipe Drugovich (brazil, MP Motorsport)
 2. Théo Pourchaire (francia, ART Grand Prix)
 3. Jack Doohan (ausztrál, Virtuosi Racing)
 4. Jüri Vips (észt, Hitech Grand Prix)
 5. Liam Lawson (új-zélandi, Carlin)
 6. Enzo Fittipaldi (brazil, Charouz Racing System)
 7. Marcus Armstrong (új-zélandi, Hitech Grand Prix)
 8. Jehan Daruvala (indiai, Prema Racing)
 9. Dennis Hauger (norvég, Prema Racing)
 10. Jake Hughes (brit, Van Amersfoort Racing)
 11. Ralph Boschung (svájci, Campos Racing)
 12. Roy Nissany (izraeli, DAMS)
 13. Ivasza Ajumu (japán, DAMS)
 14. Logan Sargeant (amerikai, Carlin)
 15. Calan Williams (ausztrál, Trident)
 16. Clément Novalak (francia, MP Motorsport)
 17. Frederik Vesti (dán, ART Grand Prix)
 18. Szató Marino (japán, Virtuosi Racing)
 19. Amaury Cordeel (belga, Van Amersfoort Racing)
 20. Olli Caldwell (brit, Campos Racing)
 21. Cem Bölükbaşı (török, Charouz Racing System)
 22. Richard Verschoor (holland, Trident)

2 thoughts on “Büntetéscunami a Forma-2 monacói időmérője után, az élen is történt változás

Comments are closed.