2024.07.22.

Rekorder versenyautó jön Magyarországra, bárki megnézheti

Fotó: Volkswagen

Magyarországra érkezik a világ egyik legbrutálisabb elektromos versenyautója, a Volkswagen ID.R, melyet a hétvégi AMTS-en állítanak ki – persze, nemcsak emiatt érdemes kilátogatni.

Miután az előző éveket alaposan felbolygatta a koronavírus-járvány, idén – a hagyományokhoz visszatérve – újra tavasszal, május 27-e és 29-e között rendezik meg az AMTS-t, vagy az Automobil és Tuning Showt a Hungexpóban.

Fennállása 16. rendezvényén nem kevesebb mint tíz teljes értékű autós eseményt vonultat fel az AMTS, ami összesen 120 ezer négyzetméternyi bel- és kültéren lesz látogatható. Habár a legfőbb hangsúlyt ezúttal is a tuningra, illetve az autóipar jelenlegi és jövőbeli modelljeire helyezik, az autósport-vonatkozások 2022-ben sem maradnak el.

Fotó: Volkswagen

A kiállítás egyik legkülönlegesebb darabjaként emlegetik, hogy Magyarországon először tekinthetik meg az érdeklődők a Volkswagen ID.R-t. Miközben a wolfsburgi márka már évekkel ezelőtt – TCR-projektjének lekapcsolásával egyidőben – állította le benzinmotoros versenyprogramjait, nagy erőkkel dolgozott az elektromos csúcstechnológián. Az ID-széria fejlesztése során született, 670 lóerős versenygép rekordot döntött a Pikes Peak hegyi pályán, a Nürburgring Nordschleifén, de még a Goodwoodi Sebességfesztiválon is. A németek prototípusáról tudni érdemes még, hogy 0-ról mindössze 2,25 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet, az 1100 kilogrammos karosszériát pedig két elektromotor mozgatja, az áramellátásról pedig egy 45 kWh-s lítium-ion akkumulátor gondoskodik. Az ID.R-t az E pavilonban állítják ki.

A magyar autósportban érdekeltek közül a legismertebb jelenlévőnek a M1RA ígérkezik. Az egykor Michelisz Norbert által alapított versenycsapat a Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállítás egyik kiállítójaként érkezik a Hungexpóba, szintén az E pavilonban kapnak helyet, a 12-es standon.

Fotó: Kováts Olivér / Braking News Motorsport

Ugyancsak szerepel a kiállítók listáján a Car Competition Racing Team (A pavilon / 28), mely többek között Lengyel Ádámmal és Molnár Bendegúzzal szokott versenyezni a németországi VLN-sorozatban – habár Lengyel ezen a hétvégén a nürburgringi 24 óráson indul majd. A Formula Studentben szereplő BME Formula Racing Teamet a D pavilon 20-as standjánál, míg a hazai utánpótlásban és a formaautózásban érdekelt Gender Racing Teamet az E pavilon 3B standjánál érdemes keresni. Előbbi esetben érdemes kiemelni, hogy a budapesti egyetemisták olyan formaautó építettek, ami 1,8 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet álló helyzetből.

Az AMTS közleménye szerint a legsikeresebb magyar F1-es e-sportoló, Bereznay Dániel is kilátogat az eseményre, mi több, egy, a helyszínen rendezett bajnokság kereteiben összecsap williamses ellenfelével, az olasz Daniel Haddaddal. A szervezők ígérete szerint, idén is megtartják a jól megszokott driftversenyeket – egy új versenyszámmal kiegészülve –, illetve új formában tér vissza az Off-Road Show. Mindemellett ismét szerepet kapnak majd a motorosok is az AMTS-en, sőt, vasárnap SuperEnduro-futamokra is sor kerül.

Hasonlóan az elmúlt évekhez, idén is nyereményautót sorolnak a jegyvásárlók között, ami ezúttal egy különleges Mazda MX-5 lesz. A sportkupét az esemény utolsó napján, vasárnap fogják kisorsolni.

Ami a jegyeket illeti, továbbra is megvásárolhatóak elővételben és a helyszínen is. 5900 forintba kerül a teljes árú (felnőtt) jegy, a 6 és 14 év közöttieknek pedig 4500 forintba, míg a 6 év alattiak ingyen léphetnek be a rendezvényre. Lehetőség van családi és VIP-jegy vásárlásra is, részletek az AMTS weboldalán olvashatóak – fontos azonban hangsúlyozni, hogy a jegyek mindegyike egyszeri belépésre jogosít.

A szervezésnél érdemes figyelembe venni, hogy pénteken és szombaton 9-től 19 óráig, míg vasárnap 18 óráig látogatható az esemény – belépés az I. és a III. kapun lehetséges. Abból a szempontból változott a megközelítés, hogy szombaton és vasárnap a 10-es busz helyett az ingyenes AMTS-járat járja körbe a Hungexpót, ami a Volánbusz Örs vezér téri megállójából indul. A rendezvényre a 2-es metróval, valamint a 37 és 37A jelzésű villamosokkal is el lehet jutni, csakúgy, mint gyalog, autóval, kerékpárral vagy vonattal.

Fotó: AMTS