2024.05.19.

Kiderült, mi okozta Leclerc vesztét Barcelonában

Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

A Ferrari hétfő esti közleményében rávilágított arra, mi miatt esett ki vezető helyről Charles Leclerc a Forma-1-es Spanyol Nagydíjon. Jó hírrel is szolgált a maranellói istálló.

Azok után, hogy mindhárom szabadedzésen a leggyorsabb volt, majd hibája ellenére, tekintélyes fölénnyel húzta be a pole pozíciót, jó úton haladt Charles Leclerc afelé, hogy megnyerje a Forma-1-es Spanyol Nagydíjat. A rajtnál visszaverte legfőbb riválisa, Max Verstappen támadását, és miután hibázott és két pozíciót is veszített a holland, úgy tűnt, nagyon sima győzelmet arat majd a monacói. A 27. körben az élen haladva hibásodott meg alatta a Ferrari, és mivel a hibát nem lehetett gyorsan orvosolni, Leclerc kénytelen volt kiállni a versenyből.

A leintés után még csak annyit lehetett tudni, hogy a motor romlott el, a kiesés pontos okára azonban csak a Ferrari vizsgálata után derült fény, melynek eredményét hétfőn este hozta nyilvánosságra a maranellói istálló. Mint arról a RacingNews365.com beszámolt, a turbófeltöltő és az MGU-H (hőenergia-visszanyerő) is meghibásodott az F1-75-ben, azt ugyanakkor még nem döntötték el, hogy javítják-e ezeket az alkatrészeket, vagy cserélik-e a hétvégi Monacói Nagydíj előtt. Amennyiben van rá mód, az előbbi opciót is mérlegelnie kell a Ferrarinak, hiszen mindkét komponensből a negyedik elem behelyezése már automatikusan hátrasorolást von maga után.

A kiesés okával együtt azt is megerősítette a Ferrari, hogy a meghibásodáshoz nem tervezési és nem is megbízhatósági probléma vezetett. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy Leclerc-nek a szezon második felében büntetéssel is számolnia kell, aminek komoly jelentősége lehet a bajnoki címért folytatott küzdelem szempontjából.

Leclerc idei első nullázása után elveszítette vezető pozícióját a tabellán, csakúgy, mint a Ferrari a konstruktőri összetettben. Monacóba a címvédő Verstappen érkezik majd éllovasként, hat ponttal előzve a hazai versenyére készülő ferrarist, míg a Red Bull szemben máris 26 egységnyi az olasz istálló hátránya. Leclerc szempontjából azonban baljós lehet, hogy az eddigi monacói szerepléseit jellemzően nem a siker koronázta – ezt jól mutatja, hogy F1-es pályafutása során még egyetlen futamot sem fejezett be a hercegségben: