2024.05.19.

Győzelmével újra vezet a bajnoki éllovas, Leclerc nullázott

Fotó: Joe Portlock / Getty Images / Formula 1 (Formula Motorsport Ltd.)

Már a rajt után átvette a vezetést, majd két biztonsági autós fázis ellenére magabiztos győzelmet aratott a Forma-3-asok barcelonai főversenyén Victor Martins. Sikerének köszönhetően az Alpine akadémistája újra a bajnokság élén áll.

David Vidales szombati sikerét követően Roman Staněk – első Forma-3-as pole-ját megszerezve – várhatta az élről a barcelonai főfutamot. A cseh azonban már a rajt után elbukta az első helyet, miután Victor Martins körbeautózta őt a 2-es kanyarban. Mögöttük ugyancsak történt egy helycsere a 24 körös verseny első méretein: Isack Hadjar ugrotta át Alekszandr Szmoljart.

A negyedik körben máris jelenése volt a biztonsági autónak, ugyanis Kush Mainival összeérve Rafael Villagomez a gumifalnak ütközött. A Van Amersfoort Racing mexikói pilótájának autóját meglehetősen lassan távolították el az útból a pálya utolsó szektorában, így csak négy kör elteltével lengették meg újra a zöld zászlókat.

Néhány körrel később, a 11. körben azonban újabb biztonsági autós szakasz vette kezdetét: Brad Benavides a 2-es kanyarban találta meg a gumifalat. A Carlin pilótájának balesete után még kilenc kör maradt hátra a versenyből, Martins pedig mindkét újraindítást rendben levezényelte.

Az újraindítás után nem sokkal a Campos Racing versenyzői, Pepe Martí és Hunter Yeany értek össze, előrébb pedig Arthur Leclerc harcolt, de hiába. A Prema monacóiját ugyanis öt másodperces időbüntetéssel sújtották a Vidalesszel való incidenséért. Leclerc ennek tudatában folytatta a felzárkózást – az utolsó körökben az agresszívan védekező Juan Manuel Correával szemben is bevállalt egy meredek előzési kísérletet, aminek során a célegyenesben még a fűre is kiszorult. Büntetése után végül a 14. lett.

Az élen azonban már változatlan maradt a sorrend: idei második győzelmével Martins visszavette a vezetést a pontversenyben, míg Staněk másodikként célba érve feljött másodiknak. Hadjar megőrizte a dobogó legalsó fokát Szmoljar, Oliver Bearman, Jak Crawford, Caio Collet, Franco Colapinto, Kaylen Frederick és Juan Manuel Correa előtt. A mezőny egyetlen magyarjaként Tóth László a 24. helyen zárt.

A Forma-3-as bajnokság július elején folytatódik, akkor a Brit Nagydíjra kíséri el a mezőny a királykategóriát.

A barcelonai főfutam végeredménye (első tíz helyezett):

Az egyéni bajnokság állása (6/18 futam után):

  1. Victor Martins (francia, ART Grand Prix) 62 pont
  2. Roman Stanĕk (cseh, Trident) 56 pont
  3. Jak Crawford (amerikai, Prema Racing) 50 pont
  4. Isack Hadjar (francia, Hitech Grand Prix) 47 pont
  5. Arthur Leclerc (monacói, Prema Racing) 43 pont

A csapatbajnokság állása (6/18 futam után):

  1. Prema Racing 120 pont
  2. ART Grand Prix 98 pont
  3. Trident 75 pont
  4. Hitech Grand Prix 63 pont
  5. MP Motorsport 56 pont