2024.04.18.

A tizedik helyről is győzött a megállíthatatlan Drugovich

Fotó: Clive Mason / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

A gumimágia volt a kulcsa annak, hogy Felipe Drugovich a sprint- után a főfutamon is győzni tudott. Az MP Motorsport brazilja megerősítette vezető pozícióját az F2-es összetett élén, miközben Doohan és Vesti először állhatott dobogóra a bajnokságban.

Jack Doohan hibátlan rajtot fogott a pole-ból indulva az F2-esek barcelonai főversenyén, így az ausztrál könnyen megőrizte a vezetést. Mögötte azonban a szombaton nagyot hibázó Jüri Vips beragadt, ennek köszönhetően Frederik Vesti feljött a második helyre. A sprintfutamhoz hasonlóan ezúttal sem jött össze a rajt Théo Pourchaire-nek, aki nem tudta működésre fogni a lágy gumikat, így a francia már az első körben pozíciót veszített az előző napi győztessel, Felipe Drugovichcsal szemben.

Már az első körös helyezkedéseket követően, a negyedik körben pályára lépett a biztonsági autó: Jehan Daruvala állt meg az autó a pálya közepén. A műszaki problémának azonban nemcsak a Prema indiaija volt elszenvedő alanya, hanem Ivasza Ajumu is, aki az 5-ös kanyar kijáratánál nekiment az előtte hirtelen lelassuló autónak. Értelemszerűen a japán DAMS-pilóta számára ez egy nem tervezett bokszkiállást eredményezett, mivel megsérült az első szárnya.

A folytatásban Doohan stabilan tartotta az első helyet, de az első etapját egészen a 18. körig elnyújtó Drugovichcsal szemben neki sem volt ellenszere. Tíz körrel a vége előtt az összetett éllovasa nagyon simán megelőzte a célegyenesben, onnan pedig magabiztosan nyerte meg a hétvége második futamát is, holott csak a tizedik helyről indult. Igaz, vizsgálták Drugovichot amiatt, hogy szabálytalanul hajtott be a bokszutcába, de ha kapott is volna ezért egy öt másodperces büntetést, még azzal sem csavarták volna ki a kezéből a győzelmét.

Az MP Motorsport brazilja ugyanis 5,3 másodperccel előzte a leintésnél az Alpine-akadémista Doohant, így tovább növelte előnyét a bajnokság élén – már 26 pont az előnye Pourchaire-rel szemben. Doohan azonban így is első F2-es dobogóját szerezte, csakúgy, mint a harmadikként célba érő Vesti. A Mercedes patronáltja mögött a Williamsé, Logan Sargeant végzett a negyedik helyen, míg az alternatív stratégiát követő, a második etapban lágy gumikat használó versenyzők közül Clément Novalak végzett a legelőrébb, ötödikként. Ugyanez a stratégia Enzo Fittipaldinak és Marcus Armstrongnak is kifizetődő volt, akik Pourchaire előtt fejezték be a versenyt. Az utolsó pontokat Liam Lawson és Roy Nissany csípték el.

Míg a Forma-3 idénye csak júliusban folytatódik, a Forma-2 mezőnyének már a jövő héten jelenése van, méghozzá Monaco utcáin.

A barcelonai főfutam végeredménye:

Az egyéni bajnokság állása (8/26 futam után):

  1. Felipe Drugovich (brazil, MP Motorsport) 86 pont
  2. Théo Pourchaire (francia, ART Grand Prix) 60 pont
  3. Jehan Daruvala (indiai, Prema Racing) 41 pont
  4. Liam Lawson (új-zélandi, Carlin) 37 pont
  5. Marcus Armstrong (új-zélandi, Hitech Grand Prix) 36 pont

A csapatbajnokság állása (8/26 futam után):

  1. MP Motorsport 108 pont
  2. ART Grand Prix 85 pont
  3. Carlin 73 pont
  4. Hitech Grand Prix 66 pont
  5. Prema Racing 55 pont