2024.04.18.

Rajtol a kamion-Eb, címet védene Kiss Norbert

Fotó: Márti Bóta Photography / Révész Racing

A hétvégén rendezik a kamion Európa-bajnokság idei szezonjának első fordulóját az olaszországi Misanóban, a mezőnyben pedig ott lesz a címvédő és háromszoros Eb-győztes Kiss Norbert és a Révész Racing is.

Az öttonnás monstrumok versenysorozatának mostani idényében 15 állandó résztvevő van, de az első állomás rajtrácsán tizenhatan lesznek, egy versenyző ugyanis egyelőre csak erre az egy fordulóra nevezett. Kiss a 2014-es és a 2015-ös Eb-címe után négy szezont töltött a német Tankpool-Mercedes csapatában, majd 2020-ban már a Révész Racing Team versenyzőjeként indult a koronavírus-járvány miatt végül félbeszakadt és be sem fejezett csonka idényben. Tavaly aztán a magyar csapat és a 37 éves szombathelyi versenyző is megállíthatatlan volt, így az Európa-bajnoki trófea újra Kisshez került.

A cél az idén mind a pilóta, mind pedig a csapat számára a címvédés, ebben elsősorban négyen próbálják majd megakadályozni: a legnagyobb ellenfelek között a tavalyi ezüstérmes Sascha Lenzt, a 2017-ben Eb-győztes Adam Lackót, valamint a sorozat két „nagy öregjét”, a hatszoros Európa-bajnok Jochen Hahnt, illetve a háromszoros kontinensbajnok Antonio Albacetét említik.

Kiss és a Révész Racing április végén a Hungaroringen tesztelte a versenykamiont, a pilóta pedig akkor a közmédiának elmondta, a télen sokat dolgoztak számos apróságon, például a súlyelosztáson, a futóművön, a kormányzáson és a turbón is változtattak, s ezektől javulást remélnek. A versenyző hangsúlyozta, célja a címvédés, és az, hogy már az idény elejétől az élmezőnyben legyen.

A 2022-es versenynaptárban nyolc állomás szerepel, fordulónként négy versennyel, így a bajnokság végeredménye 32 futam alapján alakul ki. Misanóban szombaton szabadedzést, majd a rajtsorrendről döntő időmérőt rendeznek, aztán 14:35-kor az első, 16:50-kor pedig a második futamra kerül sor. Vasárnap újabb időmérő edzés vár a mezőnyre, majd 13:15-kor és 15:20-kor a hétvége következő két, 12 körös viadalát bonyolítják le.

Az olaszországi első forduló után június 11-12-én a Hungaroringen folytatódik a kamion-Eb, a nézők számára ingyenesen megtekinthető Super Racing Festival keretében.

Forrás: MTI