2024.05.19.

Átveszi a Mercedes csapatát a McLaren

Fotó: Simon Galloway / FIA Formula E

Szombat délelőtt bejelentették, hogy a 2022/2023-as idénytől a McLaren is csatlakozik a Forma-E mezőnyéhez. A wokingiak mindezt ráadásul a szezon végén kivonuló Mercedesszel egybeolvadva teszik.

Annak ellenére, hogy az előző szezonban a csapatbajnoki mellett – Nyck de Vries révén – az egyéni bajnoki címet is bezsebelte, már napokkal a diadal után bejelentették, hogy a nyáron véget érő, nyolcadik szezon után távozik a Forma-E-ből a Mercedes. A McLaren már tavaly januárban jelezte esetleges indulási szándékát, és mint az a két csapat szombati, a sorozat berlini hétvégéjén tett bejelentéséből kiderült, van összefüggés a két szándék között.

A bejelentés értelmében a 2022 őszén startoló kilencedik szezonban a Mercedes csapatát felvásárolva száll be a Forma-E-be a McLaren.

A wokingiak így a Forma-1, az IndyCar és a szintén elektromos Extreme-E után egy újabb elismert bajnokságban bukkannak fel. Arról viszont még nincsenek információk, milyen hajtásláncot fognak használni.

Ezzel együtt azt is megerősítették, hogy az átvételt követően is Ian James fogja csapatfőnökként irányítani az istállót, pilótafronton azonban teljesen vérfrissítésre kell számítani. Az általában jól értesült The Race szerint a korábbi F1-es pilóta Stoffel Vandoorne a Penskénél folytatja, ami várhatóan a Techeetah-tól távozó DS-szel, a Stellantis konszernhez tartozó sportmárkával lép szövetségre, ellenben a bajnok De Vries jövője egyelőre kérdéses.

„Ugyan a Forma-E középpontjában a versenyzés áll, stratégiai, kereskedelmi és technikai szempontból is kiegészíti a McLarent” – mondta a bejelentés kapcsán Zak Brown, a wokingi márka vezérigazgatója. „Külön öröm számunkra, hogy otthont biztosíthatunk a Forma-E legjobb csapatának, amit a Mercedes épített fel, és ami ezáltal a McLaren-család teljes értékű tagjává válik.”

„Biztos vagyok benne, hogy a Forma-E abban is előnyt ad a McLarennek, hogy jobban megértsük az elektromos versenyzést” – tette hozzá.

A következő szezonban ráadásul a következő, harmadik éra is kezdetét veszi a Forma-E-ben, ami új autók érkezését jelenti. A várakozások szerint ezek minden eddiginél hatékonyabbak és gyorsabbak lesznek, végsebességük akár a 320 km/órát is elérheti. Az új korszak iránt egyelőre hét gyártó (DS, Jaguar, Mahindra, Maserati, Nio, Porsche) kötelezte el magát, ugyanakkor új, illetve visszatérő csapatokból sem lesz hiány. A McLaren csatlakozása mellett ugyanis épp a napokban vált hivatalossá, hogy egy év kihagyás után visszatér a sorozat a Team Abt is.

Forrás: Reuters