2024.04.18.

Változott a Miami Nagydíj végeredménye, Alonso bukta a pontjait

Fotó: James Moy Photography / XPB Images (Alpine F1 Team)

Nem maradt érintetlenül a Forma-1-es Miami Nagydíj végeredménye, egymást érték a változások a pontszerző zónában.

Sokáig vontatottan alakult Miami Forma-1-es bemutatkozása, de az utolsó 15 körre felpörögtek az események, így a versenyfelügyelőknek volt dolguk a leintés után. Pár órával a leintés után megerősítették, hogy öt másodpercet hozzáírnak Fernando Alonso idejéhez, aki így a 9.-ről a 11. helyre csúszott vissza.

Az Alpine kétszeres világbajnokát már a futam alatt is sújtották egy időbüntetéssel a Pierre Gaslyval való ütközéséért, a másodikat pedig pályaelhagyás és ezzel együtt járó előnyszerzés miatt kapta. Vizsgálták ráadásul egy másik, négy perccel későbbi pályaelhagyás miatt is, de amiatt végül nem büntették meg.

A szankciók nélkül Alonso nyolcadik lett volna Miamiban, büntetéseiből viszont csapattársa, a mezőny végéről felzárkózó Esteban Ocon mellett a williamses Alexander Albon és az Aston Martin pilótája, Lance Stroll profitáltak, akik így a 9., illetve a 10. pozícióba léptek előre. A spanyol versenyzőt az időbüntetésein túl három büntetőponttal is megszórtak.

Közrejátszott az is a sorrend alakulásában, hogy Daniel Ricciardót is megbüntették, mivel levágta a 12-es kanyart, így jogosulatlan előnyhöz jutott. Enélkül a McLaren ausztrálja a 11., majd Alonso büntetése után a 10. helyen végzett volna a Miami Nagydíjon. A stewardok emellett vizsgálták Mick Schumacher és Sebastian Vettel ütközését, azt azonban versenybalesetnek minősítették.

A verseny összefoglalója itt olvasható el:

Forrás: The Race, RaceFans