2024.05.19.

Tényleg jön a szigor, rászáll az FIA az F1-es versenyzőkre

Fotó: Mercedes

A hétvégi Miami Nagydíjtól fogva komolyan veszi a Forma-1-es versenyzők esetében az ékszertilalom és az alsóneműszabály betartatását a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA). Lejárt a türelmi idő, szúrópróbaszerű ellenőrzésekre számíthatnak a résztvevők – jelezte a versenyigazgató.

A Forma-1-es Ausztrál Nagydíj hétvégéje előtt már belengették a szigorítást, a hétvégi Miami Nagydíj előtt azonban újabb emlékeztetőt kaptak az ékszertilalomra és az alsóneműszabályra vonatkozóan a versenyzők. Jegyzeteiben Niels Wittich versenyigazgató arra figyelmeztetett, az FIA a miami hétvégétől ellenőrizni fogja, betartják-e az ékszertilalmat, ahogyan azt is, hogy tűzálló alsóneműt viselnek-e az autóban ülve.

Melbourne-ben a témának hosszabb időt szenteltek még a versenyzői eligazításon is, ami így – Lewis Hamilton elmondása szerint – maratoni hosszúságúra nyúlt. A testékszerek viseléséről ismert hétszeres világbajnokot ki is akasztotta, hogy a felügyelőtestület „ilyen apróságokat kap fel”, egyúttal előre jelezte, nem fogja betartani a szabályt. Ellenállását azzal magyarázta a Mercedes versenyzők, hogy vannak olyan piercingjei, amiket nem lehet eltávolítani.

Mint arról a Motorsport.com beszámolt, a csütörtöki gépátvétel alkalmával a csapatoknak ezentúl egy formanyomtatványt is ki kell tölteniük, melyben elismerik, hogy az autók mellett a csapat felszerelése is megfelel az előírásoknak. A szövetség munkatársai a hétvége későbbi szakaszában véletlenszerűen ellenőrizni fogják, hogy a sportkódex adott pontjainak valóban eleget tesznek-e a résztvevők.

A legfrissebb jegyzetből az is kiderült, hogy Wittich és az FIA Romain Grosjean 2020-as bahreini balesete nyomán kezdett el újfent a tűzvédelmi intézkedések hatékonyságával foglalkozni. Ennek kapcsán a versenyigazgató kiemelte: ha valamelyik versenyző ékszert visel a tűzálló ruházat alatt, csökkenti az azáltal nyújtott védelmet, mert „a bőrrel érintkező fémtárgyak, például ékszerek csökkenthetik a hőátadás elleni védelmet”, ezáltal nőhet az égési sérülés kockázata a bőrön.

Az ékszerek mindemellett akadályozhatják a sisak, a balaklava (a sisak alatt lévő, tűzálló maszk), valamint a tűzálló overall eltávolítását, mivel ezekbe könnyen beleakadhatnak. A tűzálló ruházat viselése kapcsán a szakember aláhúzta, hogy a nem tűzálló, szintetikus anyagok rosszabb esetben meg is olvadhatnak, amia későbbiekben a kezelés hatékonyságát, eredményességét is befolyásolhatja