2024.07.22.

Hibátlan rajttal győzött Armstrong az F2-ben

Fotó: Alex Pantling / Formula 1 / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

A Ferrari korábbi növendéke, Marcus Armstrong szinte rajt-cél sikert aratva nyerte a Forma-2 imolai sprintfutamát. Első dobogóját szerezte a sorozatban a tavalyi F3-as bajnok, miközben a listavezető óriási felzárkózást mutatott be.

A fordított rajtrácsos szabály értelmében Logan Sargeant kezdhette az élről a Forma-2-esek szombati sprintversenyét Imolában, azonban a Williams amerikai neveltje beragadt a rajtnál, emiatt egészen az ötödik helyig csúszott vissza. Sargeant nehézkes rajtjából a szintén az első sorból induló Marcus Armstrong profitált a legtöbbet, aki átvette a vezetést.

Ezután mindössze két kört kellett várni a biztonsági autó megjelenésére, David Beckmann ugyanis mepgördült, és lefulladt a Charouz autójával. A német pilóta viszont még így is továbbjutott, mint Amaury Cordeel, aki még a rajtrácsra kivezető körön csúszott ki és csapta falnak az autóját, így a rajtrácsra már csak 19 autó állt fel.

Az ötödik kör elején folytatódhatott a verseny, és ahogy a rajtra, az újraindításra is jól reagált Armstrong, aki így kisebb előnyt is ki tudott építeni magának. A Hitech Grand Prix új-zélandi pilótájának lendületét a 9. körben elrendelt virtuális biztonsági autós szakasz törte meg, melyre Ralph Boschung lehúzódása miatt volt szükség. Ennek hatására ugyanis Jehan Daruvala felzárkózott az ex-Ferrari-akadémistára, előzni azonban nem tudott az indiai.

Fotó: Lars Baron / Formula 1 / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

Csatákat így inkább a középmezőnyben és a mezőny hátsó traktusában lehetett látni, miközben Armstrong idei első sikerét szerezve nyerte meg a sprintfutamot. Daruvala másodikként ért célba, megelőzve a másik premást, a Forma-2-ben az első dobogóját szerző Dennis Haugert. A Forma-3 tavalyi bajnokát Roy Nissany követte a befutónál, a legjobb öt sorrendjét pedig Felipe Drugovich tette teljessé.

Az MP Motorsport brazilja volt a legnagyobb felzárkózó, ugyanis hét helyet javított a 12. rajtkockából indulva, így a bajnokság élén is megőrizte az első helyet. Sargeant a pole-t végül egy hatodik helyre váltotta, mögötte Théo Pourchaire és a 14. helyről felkapaszkodó Liam Lawson csípte el az utolsó pontokat.

A Hitech Grand Prix-nél pedig okkal reménykedhetnek az újabb sikerben, mivel a vasárnapi főversenyen Jüri Vips foglalhatja el az első rajtkockát. Közép-európai idő szerint a 35 körös futamot az M4 Sporton lehet majd élőben követni.

A Forma-2-es imolai sprintfutam végeredménye (az első nyolc helyezett sorrendje):

Az egyéni bajnokság állása (5/26 futam után):

  1. Felipe Drugovich (brazil, MP Motorsport) 49 pont
  2. Liam Lawson (új-zélandi, Carlin) 35 pont
  3. Jehan Daruvala (indiai, Prema Racing) 33 pont
  4. Richard Verschoor (holland, Trident) 32 pont
  5. Marcus Armstrong (új-zélandi, Hitech Grand Prix) 30 pont

A csapatbajnokság állása (5/26 futam után):

  1. Hitech Grand Prix 58 pont
  2. MP Motorsport 49 pont
  3. Carlin 47 pont
  4. Prema Racing 47 pont
  5. Trident 37 pont