2024.05.19.

Leclerc-t kilökték, barbadosi újoncé az F3-as pole

Fotó: FIA Formula 3 / Twitter

Nem kis meglepetésre Zane Maloney nyerte a Forma-3 imolai időmérőjét, a Trident ráadásul az első rajtsort is kibérelte. Az egyik legnagyobb favoritnak ígérkező Arthur Leclerc azonban csak a mezőny hátsó harmadában zárt, miután kiütötték.

Az esőzések miatt átalakított program a Forma-3 időmérőjét sem hagyta érintetlenül, így az mintegy egyórás csúszással kezdődhetett el Imolában. Az esőgumikra viszont még a délutáni órákban is szükség volt, bár egy ponton Enzo Trulli megpróbált boldogulni a slickeken is. Az olasz újonc próbálkozását nem koronázta siker, sőt, az időmérő egyik legnagyobb fordulatát szolgáltatta Arthur Leclerc kilökésével. A korábbi Forma-1-es Jarno Trulli fia a Rivazzában ütötte ki a Ferrari monacói neveltjét, aki így a sóderágyban ragadt.

Ütközésük miatt meglengették a piros zászlókat, amikor már csak öt perc volt hátra a félórás időmérőből. Az újraindítást pedig valóságos tűzijáték követte, túlzás nélkül az utolsó utáni pillanatig nyitott volt a rajtelsőség sorsa. Végül Zane Maloney örülhetett a végén: a Trident barbadosi újonca 1:41.180-as körével első Forma-3-as pole-ját zsebelte be, megelőzve csapattársát, Roman Staněket. A harmadik helyen a premás Jak Crawford végzett, mindössze egyetlen ezreddel az ART-s Grégoire Saucy előtt.

Fotó: Joe Portlock / Formula 1 / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

A szabályok értelmében a szombati sprintfutamra az első tizenkét helyezett sorrendjét megfordítják. Ennek megfelelően azt Franco Colapinto várhatja az élről, aki Bahreinben a főversenyt kezdhette a pole-ból, mellőle pedig Ido Cohen indulhat. A mezőny egyetlen magyar érdekeltségeként Tóth László a 26. lett.

A Forma-3 sprintfutamát szombaton 10:35-től rendezik, az eseményeket az M4 Sport közvetíti élőben.

Az időmérő edzés végeredménye ide kattintva tekinthető meg.

1 thought on “Leclerc-t kilökték, barbadosi újoncé az F3-as pole

Comments are closed.